Poveži se putem

Kultura

U Vitezu predstavljena knjiga Ante Marinčića “Lijepa naša – Draga naša”

Objavljeno

-

Sinoć u HKD NApredak u Vitezu, uz izložbu umjetničkih fotografija, predstavljena je knjiga zanimljivog i znakovitog naziva „Lijepa naša (Hrvatska) – Draga naša“ (Bosna i Hercegovina, op. autora), već odavno  poznatog i priznatog književnika, novinara i publiciste, oštroga pera, Ante Marinčića iz Žepča.

O liku i djelu autora, uvijek na peru odlučnog , upornog, neustrašivog, nepomirljivog…, prije svega prema nepravdi „svojih“, ali i onih s druge strane, pripadnika druga dva naroda i međunarodnih dužnosnika koji, u mnogo čemu  vedre i oblače u Bosni i Hercegovini, govorili su pjesnik i prozaist, Tvrtko Gavran iz Vareša i autorov prijatelj, također pjesnik i prozaist, Pero Jukić – Pop iz Žepča.

Nažalost, dalo se zaključiti iz riječi predstavljača knjige da  upravo međunarodni dužnosnici „oblače“ daleko više  nego što „vedre“. U isti koš autor stavlja, prema kazivanju predstavljača,  i domaće političare na koje odvažno i dokumentirano, kroz svoje kolumne „juriša“. Ukazuje autor Marinčić u svojim kolumnama, 120 ih je izabranih i objavljenih u knjizi,  baveći se Državom (Dragom našom op.a)  koji i kako joj ne daju da konačno krene naprijed.

Odbacili su autora Antu Marinčića i „njegov“ HDZ koji je prije 27 godina stvarao i međunarodna zajednica koja i na takav način kažnjava nepoćudne , nepodobne…, one koji hoće reći i ukazati na ono što ne valja. A prema Marinčićevim kolumnama i inače njegovom pisanju u raznim medijima, mnogo što ne valja i kod jednih i kod drugih.

Iako odbačen, Marinčić nije pokleknuo, nastavio je svojim putom, ispravnim,  rekli su predstavljači, iako ga je sve to koštalo i daleko bolje materijalne egzistencije, prijetnji i uvreda, nepravde.

„No koga su zmije ujedale i guštera se boji“, podsjetio je Marinčić na staru narodnu poslovicu pa dodao: „Mene su više puta napadali, tukli, prijetili zbog moga pisanja. Napao me jučer (21. lipnja op.a.) u Žepču član OO HDZ-a BiH Žepče, Bosiljko Zrno jer se prepoznao u jednoj od kolumni („Naši indijanci“, op. a. ) u liku nazvanom „Jaka struja“, premda se u kolumni ne spominje njegovo ni ime ni prezime. Stoga ovim putom pozivam kolege novinare, Društvo za zaštitu novinara i te međunarodne institucije „okićene“ pravdom i demokracijom, slobodom medija i javne riječi, ne znam točno kako se zovu, ali pozivam ih,  kao Društvo hrvatskih književnika Herceg_Bosne čiji sam član  na čelu s predsjednikom Sivrićem da konačno stanu u moju zaštitu. Ma ubit će me“, kazao je Marinčić uz blagi osmjeh pa se je sve moglo doživjeti i kao šalu. No, ne treba zaboraviti da u svakoj šali ima i zbilje! Ne dao Bog.

Nakladnik knjige „Lijepa naša – Draga naša“ je podružnica HKD Napredak iz Viteza, urednik je književnik iz Viteza, Anto Zirdum, kolemne je odabrao Pero Jukić – Pop iz Žepča, dok su recenzenti, pjesnik prof. Petar Milić iz Mostara i prof. dr. sc. Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Advertisement

(vitez.info)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal