Poveži se putem

Kultura

U žepačkoj biblioteci postavljena izložba unikatnog nakita napravljenog od poludragog kamenja i kristala

Objavljeno

-

Od 28. avgusta, a tokom cijelog septembra, u prostorijama J.U. “Opća biblioteka” Žepče, postavljena je prva samostalna izložba unikatnog nakita umjetnice Munevere Šut. Nakit je ručne izrade, a napravljen je od poludragog kamenja, kristala i plemenitih materijala.

Zeničanka Menevera Šut (48), arhitektonski tehničar, veliku pažnju javnosti skrenula je svojim kreativnim radom. Naime, već 15 godina Munevera pravi nakit od poludragog kamenja i kristala.
Ona u svojoj ponudi ima ogrlice, naušnice, narukvice i broševe, a sve je počelo još u djetinjstvu kada se zainteresovala za pravljenje nakita.

Uvijek su je privlačile neobične stvari. Na kurs izrade nakita prijavila se davne 2004. godine u Zenici i već poslije prvog časa se zaljubila u kamenje, a do dan danas uživa radeći ono što voli.

Nikada nije prestala, jer je izrada nakita jako kreativan posao koji je ispunjava, otklanja dosadu i omogućava joj širok spektar kreativvnosti i mašte.
Kada radi komad nekog novog nakita zaboravlja na vrijeme i ideje joj same dolaze.
U dizajniranju nakita nema ograničenja, radi kako joj se svidi, a tu je i za ispunjavanje želja dugogodišnjih klijenata.
Zanimljivo je da nikada ne ponavlja već ranije napravljene komade nakita.

Upravo, radi svega navedenog, J.U. “Opća biblioteka” Žepče u svojim prostorijama je upriličila izložbu unikatnog nakita ove umjetnice.

Advertisement

Osnovni zadatak Opće biblioteke Žepče jeste da osigura pristup znanju i informacijama, a uz to i sadržajima iz kulture, umjetnosti i književnosti. Biblioteke aktivno učestvuju i u društvenom životu i osnivaju se za dobrobit zajednica korisnika, kako bi se podupiralo njihovo pravo na pristup informacijama, podacima i idejama i kako bi svoje raznolike usluge pružile svim građanima.

Kako je za naš portal rekla direktorica Opće biblioteke Žepče, Sabina Maličbegović, ideja za saradanjom se javila zbog jedinstvenog izražaja primijenjene umjetnosti, teritorijalne blizine i uspješne komunikacije, a element više, unikatan nakit, je individualnost svakog komada nakita bez obzira o kojoj vrsti poludragog kamena i kristala se radilo.

Značenja pojedinog poludragog kamenja:

Sedef pomaze sa problemima bubrega
Fluorit poboljsava inteligenciju
Gorski kristal kreativnost
Ahat duhovni mir
Karneol zastitnik
Lapis lazulii samopouzdanje
Citrin nafaka,blagostanje
Tirkiz lijeci strah
Zad djeluje na hrabrost
Malahit podize imunitet te otklanja emotivne blokade
Ametist smiruje
Rozen kvarc je ljubavni kamen i pomaze sa srcanim problemima
Mjesečev kamen simbol plodnosti
Onyks simbol unutrašnje koncentracije

Ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane da nađu malo vremena tokom narednog mjeseca i posjete žepčaku biblioteku i pogledaju ovu iložbu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal