Poveži se putem

Žepče

U Žepču evidentiran povećan broj oboljelih od gripa

Objavljeno

-

U Domu zdravlja Žepče ovih dana evidentno je povećan broj pacijenata zbog viroza i simptoma gripa, ali prema najavama iz ove zdravstvene ustanove najveći val očekuje se tek sredinom ovog i tokom narednog mjeseca.

Evidentirani su pojedinačni slučajevi oboljelih od gripa, a pacijenti se žale na povišenu temperaturu, bolove u mišićima, grlobolju i slabost, istakla je direktorica Doma zdravlja Žepče, Ana Zlovečera Jukić.

“Ako ste oboljeli, prilikom kihanja ili kašljanja stavljajte maramicu na nos i usta kako ne biste zarazili druge osobe u svojoj okolini. Gripa se liječi u krevetu, a ne hodajući i tako ćete spriječiti širenje gripe na druge ljude. Hronični pacijenti ne smiju prestati uzimati svoju redovnu terapiju.

Poseban oprez trebaju poduzeti rizične grupe stanovništva, djeca, stariji i hronični bolesnici, jer prilikom obolijevanja od gripe mogu nastati mnogobrojne komplikacije koje neadekvatnim liječenjem mogu izazvati ozbiljne posljedice na zdravlje “, istakla je doktorica Ana Zlovečera Jukić.

Direktorica Doma zdravlja Žepče u razgovoru za Radio Žepče uputila je savjete našim sugrađanima da poduzmu aktivnosti na  poboljšanju imuniteta konzumiranjem dovoljnih količina voća i povrća, kao i toplih napitaka, a ako simptomi traju duže od tri dana, svakako trebaju potražiti pomoć svoga liječnika.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal