Poveži se putem

Kultura

U Žepču obilježena sedma godišnjica smrti književnika Nedžada Ibrišimovića

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Žepču  je u subotu 15.09.2018. godine održana književna večer “Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića” kojom je obilježena sedma godišnjica smrti ovog istaknutog bh. umjetnika i književnika. U prepunoj avliji književnikove kuće djetinstva o Ibrišimoviću su u Žepču govorili predsjednik Društva pisaca BiH, književnik Hadžem Hajdarević, književnica Naida Mujkić, te prof.dr. Edin Pobrić. 

Književnik Hadžem Hajdarević naglasio je kako je Ibrišimović imao više svojih talenata pa su se mnogi pitali je li bio veći skulptor ili pisac.

– Ono što impresionira u njegovom dodiru sa likovnošću jeste nevjerovatan osjećaj za prostor i proporciju o čemu je  posebno vodio računa. Ibrišimović je jedan od onih umjetnika koji je na najbolji način uspio da oslika dušu bosanskog čovjeka i da kroz svoje proze oslika  „bilo „ Bosne  i bosanskog jezika, – kazao je Hajdarević.

Književnica Naida Mujkić kazala je kako je Nedžad Ibrišimović  u bosanskohercegovačkoj kulturi prihvaćen kao romansijer, pa i kratkopričaš, vrlo inovativan i zavodljiv, ističući kako jedna nit povezuje sve njegove tekstove, a to je Bosna.

– Nema pisca u Bosni i Hercegovini koji je s toliko žara i ljubavi govorio o svojoj domovini, uvijek i iznova pokušavajući je opisati u nekom novom, boljem, svjetlu. Čaki kad ne govori izravno o Bosni, čitatelji slute da je riječ baš o njoj. Kao da se on sam nije mogao načuditi bosanskoj dobroti i ljepoti, – kazala je književnica Mujkić.

Edin Pobrić istakao je kako je Ibrišimović sve što je radio, radio je sa velikom strašću.

Advertisement

– Izgleda da je cijeli svoj život tražio čudo, a čini mi se da je to čudo tražeći ga okolo po ovom  pojavnom svijetu našao u samom sebi i u svom književnom djelu, – naglasio je Pobrić.

Za Ibrišimovića je kazao da je bio veliki pisac uporedivši ga sa Dostojevskim.

Odlomke iz njegovih djela čitao je žepački umjetnik Semin Smajlović, a na kraju programa prikazan je kratki dokumetarni film autora Arifa Odobašića.               

( R.Ag.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal