Poveži se putem

Kultura

U Žepču održana književna večer “Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića”

Objavljeno

-

Sinoć je u Žepču održano književno veče u okviru tradicionalne manifestacije „Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića“ koje svake godine organizira KDB „Preporod“ .

Ova manifestacija se održava na godišnjicu smrti velikog bh. književnika koji je za Žepče bio vezan neraskidivom vezom. Ne samo zbog činjenice da je Ibrišimović odrastao u našem gradu nego je Žepče, zajedno sa svojim ljudima i toponimima, bilo književna inspiracija i dio njegove književne imaginacije.

Herdekovac, Orlovik, Bukovik, Žepačka polja, rijeka Bosna, bašče, avlije, kiseljaci koji klobučaju, ljudi i predjeli Žepča postali su dio njegovog književnog svijeta i na taj način prepoznatljivi u okvirima bh. književnosti.

O liku i djelu Nedžada Ibrišimovića govorili su Amela i Nedžad Hodžić, profesori književnosti i Suad Hadžić, učitelj. Moderatorica je bila Maida Avdić, profesorica.

U svom izlaganju su istakli da je Nedžad Ibrišimović ostavio iza sebe veliko djelo i da bi se o njegovom ukupnom umjetničkom stvaralaštvu kao i njegovoj neobičnoj ličnosti i životu moglo dugo i naširoko govoriti. Oni su se potrudili da izdvoje neke od aspekata njegove književnosti i izraze svoje lične impresije s obzirom da su ga lično poznavali.

Ono što je nesporna činjenica jeste da je bio veliki umjetnik, autor koji je pisao priče, romane, radio-drame, drame i druge literarne forme, vajar koji je pokušavao da izvaja sjenku, angažirani književnik čije su riječi često izazivale lavinu reakcija i polemika i da je bio čovjek koji je sve stvari posmatrao iz jedne drugačije perspektive, postavljao važna pitanja i izgovarao i ispisivao velike misli. Ostaje pitanje čitanja i razumijevanja onog što je pisao i govorio. Zaokupljala ga je misao o čitanju kao misaonom procesu i o ljubaznoj komunikaciji i razgovoru među ljudima kao da je naslutio, a i slutnja je dio njegove književnosti, da su to pitanja i problemi s kojima će se u budućnosti suočavati cijeli svijet. Stoga je poruka sa ove večeri bila, posebno velikom broju mladih koji su prisustvovali, da je najbolji način da se sjećamo žepačkog književnika da čitamo, gonetamo smislove i pokušamo kroz dijalog razumijevati njegova djela i poruke u vremenu koje nam je ostavio.

Advertisement

Večer su upotpunili književni tekstovi Nedžada Ibrišimovića koji su čitali učenik Memčić Ahmed i Semin Smajlović kao i kompozicija Šehidski rastanak koju je na violini odsvirala mlada Lamija Tutnjić.

A.H./Zepce.ba

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal