Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana završna aktivnost projekta “Learn to love”

Objavljeno

-

Kulturnom manifestacijom “Jednaki u različitosti” u KŠC „Don Bosco“ Žepče, upriličena je završna aktivnost projekta “Learn to love”.

“Cilj projekta bio je povećati svijest i razinu znanja mladih o različitim kulturama i religijama, te socijalnu uključenost marginalnih skupina kroz održavanje kampa. Ciljna skupina bili su mladi u dobi od 15 do 30 godina s područja mikro-regije Žepče – Zavidovići”, istakla je voditeljica projekta Maja Stojanović.

Tokom trajanja projekta realizirano je nekoliko aktivnosti: održana je radionica”Što je to u našim genima?” i panel diskusija “Što mladi misle?”, upriličena je i volonterska akcija uređenja židovskog groblja u Žepču, posjeta religijskim objektima u Sarajevu i završna aktivnost, kulturna manifestacija ” Jednaki u različitosti”.

“Kulturnom manifestacijom želimo istaknuti važnost mladih i predstavnika vjerskih zajednica kao bitnih sudionika procesa širenja pozitivnih vrijednosti i prevladavanja predrasuda”, istakla je Maja Stojanović voditeljica projekta, koja je kroz prezentaciju predstavila aktivnosti i postignute rezultate projekta.

Završnoj manifestaciji projekta “Jednaki u različitosti” odazvali su se brojni uvaženi gosti naše općine, načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, glavni imam MIZ u Žepču Izet ef. Efendić, direktorica RAŽ-a Branka Janko, šefica Biroa Žepče Verica Matijević, predstavnici salezijanske zajednice, ravnateljica Opće gimnazije Marijana Grlić i ravnatelj Tehničko-obrtničke škole Marinko Antunović, profesori, učenici, te predstavnici medija.

Tokom kulturne manifestacije upriličen je prigodan program u kojem su sudjelovali Dilara Muharemović i Marko Sović koji su predstavili pismo dječaka Cezara Danina o ljetovanju kod svog djeda u Žepču. Molitvu za mir izvela je učenica Maja Zovko.

Advertisement

U muzičkom dijelu programa posjetitelji su mogli uživati u kompozicijama religijskih zajednica koje su oblikovale našu kulturu i historiju, u izvedbi školskog hora uz gitarsku pratnju prof. Ivana Spajića i učenika Matije Tomića, pod dirigentskom palicom profesora Siniše Markanovića.

Nakon prigodnog programa posjetitelji su mogli pogledati izložbu fotografija nastalih tokom izvođenja projekta i fotografije Žepča iz prošlosti, i na taj način se podsjetiti kako je nekad bilo u našem gradu.

Projekat je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BIH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

(Radio Žepče / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal