Poveži se putem

Žepče

U Žepču pokrenuta inicijativa za formiranje Centra za neformalno obrazovanje

Objavljeno

-

Da je, u današnje vrijeme, neformalno obrazovanje jako važno za radnike svjesne su mnoge organizacije širom BiH. U manjim sredinama, manja je i ponuda ovakvih obuka, pa je inicijativa za formiranje Centra za neformalno obrazovanje u Žepču došla kao odgovor na tu potrebu.

Udruženja građana Info-Eduka, Eureka i „Uzor“, u saradnji asocijacijom studenata sa ovog područja, pokrenuli su ovu inicijativu kako bi ispunili prazninu kada su u pitanju programi edukacije u okviru neformalnog obrazovanja.

Senaid Ajan iz ove inicijative kaže da je cijela priča o Centru za neformalno obrazovanje nastala iz nepostojanja konkretnih kontinuiranih programa edukacije i rada s mladima u području neformalnog obrazovanja. Mali broj neformalnih grupa mladih, kao i visoka stopa nezaposlenosti, kaže Ajan, bili su glavni motiv za pokretanje ove inicijative.

Ajan ističe da se ne može očekivati od mladih osoba da učestvuju aktivno u razvoju zajednice, da doprinose stvaranju pozitivnih promjena ako im neko prije toga nije osigurao potrebne informacije i ponudio alate kojima će ostvariti promjene koje su zamislili.

„Motiviranost naše grupe proističe upravo iz želje da svojim znanjem i iskustvom ponudimo te alate i motiviramo mlade osobe da osmisle i implementiraju konkretne projekte u svojoj sredini. Cilj inicijative je formiranje Centra za neformalno obrazovanje u Žepču koji će pružiti priliku mladim ljudima da kod sebe razviju nove vještine i usvoje nova znanja koja će im pomoći kod izbora budućih zanimanja i pokretanja vlastitih poslovnih ideja“, istakao je Ajan za naš portal.

Njihova prva aktivnost bila je potpisivanje sporazuma o formiranju konzorcija, o ovaj sporazum potpisalo je šest udruženja građana. Saradnju planiraju nastaviti i nakon završetka ovog projekta. Konzorcij ima mogućnost primanja novih članova koji žele sarađivati zajedno s njima, a ističu da je potpisan i Sporazum o tehničko-poslovnoj saradnji sa Razvojnom Agencijom Žepče i Javnom ustanovom „Dom Kulture“.

Advertisement

„Realizirane su i radionice sa učenicima iz srednjih škola Općine Žepče. U sklopu radionice predstavljena je osnovna ideja projekta. S učenicima je razgovarano o volonterizmu i aktivnostima mladih, a kroz igru se radilo na razvoju samopouzdanja i ličnosti. Naredna aktivnost je organizacija Okruglog stola na kojem će se razgovarati o podjednakoj ulozi i zadatku kako vladinog, tako i nevladinog sektora u razvoju programa iz neformalnog obrazovanja“, kazao je Ajan.

Ova inicijativa je do sada uspjela sa okupi sva udruženja građana koja se u Opštini Žepče bave pitanjima mladih. Animirali su dvije razvojne institucije da se povežu sa udruženjima građana, kako bi se ostvarili održivi rezultati u budućim aktivnostima usmjerenim ka osnivanju Centra. Ajan kaže da su najveći uspjeh postigli sa učenicima koji su pozitivno reagovali na program njihovih radionica, te su i sami predložili aktivnosti koje bi budući Centar trebao sprovoditi.

„Na ovaj način je pokazano da mladi ljudi zaista nisu problem. Oni samo žele da im se pruži prilika i da se njihov doprinos poštuje. Kada se tako stvari postave, biće manje nerazumijevanja, a sva ’lokalna pamet i mudrost’ usmjeriće se za isti cilj, a to su nova radna mjesta i bolja kvaliteta života“, istakao je Ajan iz inicijative za osnivanje Centra za neformalno obrazovanje. Ova inicijativa je dio projekta Lajk nije dovoljan. Misli – Reci – Djeluj.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal