Poveži se putem

Žepče

U Žepču svečano obilježena 10. godišnjica Oružanih snaga BiH

Objavljeno

-

U ponedjeljak , 30.11.2015. godine u Vojarni „Josip Karimović-Grabo“ Žepče održana je svečanost obilježavanja Desete godišnjice Oružanih snaga BiH. Svečano postrojavanje dio je planskih aktivnosi koje se ovih dana provode u zapovjedništvu i postrojbama OS BiH, a sa ciljem da se što svečanije obilježi deset godina od nastanka jedne od najfunkcionalnijih institucija u BiH, Oružanih snaga BiH.

Godišnjice su također i prilika da se napravi osvrt na ono što se tokom proteklih deset godina postiglo u ispunjavanju zadaća na unutarnjem i međunarodnom planu, a koje su definisane Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u OS BiH.

Topnička bojna 5. pješačke brigade OS BiH ima svoju zapaženu ulogu u izvršavanju ovih zadaća. Od svog osnutka, 26.04.2007. godine pa do danas, bojna doprinosi izgradnji i jačanju sistema potpunim i pravovremenim izvršenjem svih zadaća koje pred nju postavlja nadređeno zapovjedništvo.

“Istakao bih da je tokom proteklog perioda na nivou bojne doista učinjeno mnogo. Prije svega, sama lokacija na kojoj je bojna razmještena dovedena je u optimalno stanje infrastrukture koja omogućava zavidan nivo života i rada bojne.

Redovne zadaće koje se odvijaju na lokaciji, a tu prije svega mislim na stalni proces obučavanja kao i osiguravanja same lokacije, imaju za cilj da pripreme pripadnike naše postrojbe za učestvovanje u obimnijim i složenijim operacijama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Nekoliko zapovjednika i vojnika iz sastava bojne je već učestvovalo u operacijama potpore miru, a broj zainteresovanih za učestvovanje u ovim operacijama je stalno u porastu.

Advertisement

Svakako moram spomenuti naše sudjelovanje u simulacijskim i rotacijskim vježbama u sklopu 5. pješačke brigade. Do sada smo bili angažovani na šest rotacijskih vježbi i kvalifikacijski bojevih ciljanja na poligonu SBO Manjača, pri čemu smo pokazali izuzetne rezultate i obučenst. Naime, naša postrojba je zadužena za paljbenu potporu svih pješačkih postrojbi 5. brigade.

Pored navedenog, postrojba sprovodi i aktivno obuku za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Nakon prirodnih nesereća koje su zahvatile područje općina Žepče, Maglaj, Zavidovići i Doboj 2014. godine, Topnička bojna se među prvima uključila u spašavanje civila i materijalnih dobara u navedenim općinama.

Sve ove navedne aktivnosti izvođene su u veoma teškim i složenim situacijama, a rad nam je otežavao i nedostatak adekvatene opreme. Cjelokupni personal bojne bio je uključen u operacije spašavanja na ugroženim područima, pri čemu su utrošena i znatna materijalna sredstva”, istakao je u svom govoru bojnik Vlado Bilić i zahvalio se općinskom načelniku Mati Zovki i njegovim pomoćnicima na nesebičnoj pomoći pri obilježavanju dana OS, kao i JU Dom kulture Žepče na čelu sa direktorom Miroslavom Ilićem.

Bojna ima veoma dobru saradnju sa LOT timovima EUFOR-a, a posebno saradnju sa Timom za civilno-vojnu potporu Ambasade Sjedinjenih Američki Država u BiH gdije je u razdoblju  od 2014. do 2015. godine realizovano niz zajedničkih projekta, kao što su sanacija i uređenje osnovne škole u Maglaju nakon poplava, donacija školoskog pribora školama, obuku nastavnog osoblja u pružanju prve pomoći.

Topnička bojna je uzela učeće i u niz sportskih aktivnosti gdje su ostvareni zapaženi rezultati u disciplinama: vojnički izazov, streljaštvo, mali nogomet, boks.

“Naša saradnja sa lokalnom zajednicom iskazana je i kroz provođenje različitih aktivnosti kao što su „Dani otvorenih vrata“ i potpora raznim manifestacijama koje se organizuju na prostoru općine Žepče. Tu bih istakao dvije manifestacije „ Biciklistička karavana Mostar- Vukovar“ i „19. Dani planinara Herceg Bosne“, gdije smo ustupili materijalna sredstva i pružili logističku potporu u održavanju istih, dobru saradnju sa udrugama na prostoru općine Žepče, izuzetno korektnu i dobru saradnju sa Policijskom upravom Žepče, druženja povodom vjerskih i državnih blagdana, te sudjelovanje naših sportskih ekipa na natjecanjima organizovanim od strane lokalne zajednice.

Želim napomenuti da su sve ove zadaće realizovane kroz stalni proces transformacije OS BiH, koji se u ovoj postrojbi odvija vrlo uspješno. Trenutno smo, kao i ostale postrojbe u OS, u fazi podmlađivanja kolektiva kroz prijem mladih vojnika koje uspješno integrišemo u sistem. Čini me ponosnim biti ispred stroja koji odiše profesionalnošću, koji u sebi sadrži iskustvo i mladost.

Advertisement

Na kraju, želim da vam zahvalim dragi gosti što ste svojim prisustvom učinili ovu prigodu svečanijom i omogućili nam da našu radost podijelimo sa vama, a u svoje ime i ime članova zapovjedništva Bojne svim pripadnicima Topničke bojne čestitam Dan OS BiH”, kazao je na kraju svog govora bojnik Vlado Bilić.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal