Poveži se putem

Žepče

Video: Umjesto izgradnje spomenika, Preku preče da saniraju puteve

Objavljeno

-

Povratničko naselje Preko u Žepču, pretrpjelo je ozbiljne štete u posljednjim bujicama koje su nanijele ogromne količine pijeska i uništile puteve. Predsjednik općinskog odbora SBB-a Žepče, Nedžad Hodžić, smatra da je poplava promijenila prioritete pa će umjesto rekonstrukcije spomenika šehidima, pokušati da preusmjere novac za rekonstrukciju puta.

– Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe potpisalo je ugovor da se Preku doznači 24.000 KM za rekonstrukciju spomenika. Šta nam vrijedi da ga rekonstruišemo ako nemamo put da dođemo do njega – kaže Hodžić.
Sličnog mišljenja je je i Helmedin Kulašin, predsjednik mjesne zajednice Preko koji je razočaran što je bujica zatrpala spomen obilježje.

– Rekostrukcija spomenika sada je u drugom planu. Važnije je da osposobimo plato i saniramo puteve – kaže Kulašin.

Dvadesetak metara od spomenika je i kuća gluhonijemog Salke Krpića, kome je voda uništila sve u prizemlju kuće. Od namještaja nije ostalo ništa, a još nije ispumpao ni vodu iz objekta u kojem stanuje.

Senad Liskovica već treći put sam izbacuje mulj, a najteže mu pada što mu je planinska rijeka jednom već odnijela kravu iz štale.
– Ovaj put sam spasio stoku, a mi povratnici smo prepušteni sami sebi. Nikakve pomoći nema od općine Žepče – kaže Liskovica.

I ostale stanovnike naselja Preko zabrinjava ignorantski stav općinskih vlasti jer danima moraju da čekaju bager koji bi im bio od velike pomoći prilikom raščišćavanja terena.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal