Poveži se putem

Žepče

Ured načelnika: Sastanak s predstavnicima JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići

Objavljeno

-

U utorak, 4.6.2024. godine, održan je sastanak s predstavnicima JP Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići. Sastanak su održali općinski načelnik Mato Zovko i predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Edin Šišić. Ispred ŠPD-a, sastanku su nazočili Nusret Kovač, izvršni direktor za tehničke poslove, Josip Pavlović, rukovoditelj Šumarije Žepče i Miftar Ličina, rukovoditelj Službe za iskorištavanje.

Razgovaralo se o održavanju šumskih puteva, eksploataciji šuma, planovima sječe na području općine Žepče, kao i o potrebi za boljom koordinacijom između lokalnih vlasti i ŠPD-a kako bi se osigurala održiva uprava šumskim resursima.

Tokom sastanka, načelnik Zovko naglasio je važnost transparentnosti u procesima sječe i iskorištavanja šuma, te potrebu za osiguravanjem da ona mjesna zajednica gdje se vrši sječa šume ima koristi od tih aktivnosti, odnosno da se oštećenja puteva nastala izvozom šume saniraju i rekonstruiraju zajedničkim financiranjem ŠPD-a i Općine Žepče.

Jedna od glavnih tema bila je i zaštita okoliša, pri čemu je istaknuta potreba za pojačanom kontrolom i monitoringom s ciljem sprječavanja nelegalne sječe i degradacije šumskih područja.

Predstavnici ŠPD-a su izložili svoje planove za unapređenje infrastrukture šumskih puteva, što će omogućiti bolji pristup i efikasniju eksploataciju resursa, ali i bržu reakciju u slučajevima požara i drugih prirodnih nepogoda.

Pored toga, raspravljalo se o mogućnostima za zajedničke projekte koji bi uključivali lokalnu zajednicu u aktivnosti očuvanja i zaštite šuma, čime bi se povećala svijest građana o značaju šumskih ekosustava za ekološku ravnotežu i kvalitetu života.

Advertisement

Zaključno, sastanak je ocijenjen kao vrlo produktivan, a svi sudionici su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorima i spremnost za daljnju suradnju u cilju očuvanja i održivog razvoja šumskih resursa općine Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal