Poveži se putem

Žepče

Uskoro obnova i saniranje zgrade JU Centar za socijalni rad Žepče

Objavljeno

-

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sufinansirat će sa 450.000 KM infrastrukturne projekte u povratničkim općinama i gradovima Maglaj, Žepče, Vareš, Olovo, Zavidovići, Novi Travnik, Odžak i Mostar. Sporazume o realizaciji tih projekata, vrijednih više od milion KM, danas su u Vladi Federacije BiH potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić s načelnicima općina.

– Ove godine uspjeli smo osigurati osam miliona KM za infrastrukturne projekte, od čega je do danas realizovano 3,2 miliona KM za kanalizacione mreže, vodovode, te izgradnju društvenih objekata – izjavio je ministar Ramić, dodajući da nije prestala potreba za izgradnju vjerskih objekata u povratničkim općinama.
 
Jedna od njih je Bijelo Polje, gdje će zahvaljujući sufinansiranju federalnog ministarstva u iznosu od 100.000 KM, biti obnovljena parohijska kuća, gdje ima oko 2.000 povratnika.
 
– Osim toga sredstva će biti namijenjena i obrazovnim programima u školama – kazao je predstavnik Srpske pravoslavne crkve Bijelo Polje Radivoje Krulj.
 
Također, sa 100.000 KM bit će sufinasirana izgradnja dijela tribine na gradskom nogometnom stadionu, put u Mjesnoj zajednici Šenkovići, putna infrastruktura u Odžaku i sportske dvorane u Olovu.
 
– Za obnovu i saniranje zgrade javne ustanove Centra za socijalni rad i dva lokalna puta namijenjeno je 180.000 KM – kazao je načelnik Općine Žepče Mato Zovko.
 
Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić zaključio je da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na pravi način posvećuje pažnju lokalnim povratničkim zajednicama.
 
Osim načelnika navedenih općina, potpisivanju ugovora prisustvovali su ministri za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović i prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Posavskog kantona Alija Kusur.
 
Resorno ministarstvo planira potpisati slične ugovore i s drugim općinama u Federaciji radi održivog povratka.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal