Ovogodišnja, šesta po redu “Žepačka kobasicijada” koja je održana u subotu, 3. veljače, 2024., u svadbenom salonu California Radovlje, u organizaciji Udruženja “Žepačkih kobasičara – Xepcio farcimeni” premašila je sva očekivanja kako organizatora, tako i prisutnih posjetitelja.
Stručni žiri, predvođen jednim od najboljih hrvatskih kuhara Tomislavom Špičekom imao je nimalo lak zadatak da između 91. prijavljenog uzorka kobasica, (54 običnih i 37 ljutih) odabere one koje će ponijeti titulu “najboljih” na ovogodišnjoj “Kobasicijadi”, a evo što su odlučili:
Kategorija “Obične” kobasice: Brončana mjesta
3. mjesto Robert Bošnjak
2. mjesto Ivan Lovrić
1. mjesto Pero Jakovljević
Kategorija “Ljute” kobasice: Brončana mjesta
3. Tomo Ćurić
2. Berislav Jukić
1. Petar Jelić
Kategorija “Obične” kobasice: Srebrna mjesta
3. Tomo Ćurić
2. Mato Adžić
1. Ivica Marković
Kategorija “Ljute” kobasice: Srebrna mjesta
3. Anto Dominiković (Tolisa)
2. Antun Ćurić
1. Marinko Ravnjak
Kategorija “Obične kobasice”: Zlatna mjesta
3. Jakov Karimović
2. Niko Krezić
1. Vlado Jakovljević
Kategorija “Ljute kobasice”: Zlatna mjesta
3. Ivan Lovrić
2. Jozo Topić (Orašje)
1. Zoran Stanković
Svoj sud o kobasicama dala je i publika VI Žepačke kobasicijade koja je za najbolju ljutu kobasicu izabrala “plodove pušnice” Ive Tadića, dok je u kategoriji običnih kobasica nagrada pripala Ivanu Jukiću.
“Ova gastro manifestacija koja okuplja ljubitelje suhomesnatih proizvoda, ima za cilj da pokrene priču o “Žepačkoj kobasici” kao domaćem brendiranom proizvodu, koji će obogatiti i upotpuniti gastro turističku ponudu općine Žepče” naglasio je predsjednik Udruge “Žepačkih kobasičara” dr. Oliver Radoš te je uputio i riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju kobasicijade, s posebnim naglaskom na natjecatelje zbog kojih je ova priča i pokrenuta.
Riječi zahvale, organizatorima i svim “kobasičarima” uputili su i općinski načelnik Mato Zovko i županijski ministar rada i socijalne politike dr. Antonio Šimunović koji su se u ceremonijalnom dijelu također obratili nazočnima.
Osim suhomesnatih proizvoda domaćih uzgajivača, ali i gostujućih iz Republike Hrvatske i Srbije, posjetitelji su imali priliku da kušaju i bogatu ponudu vina i domaćih likera koji su upotpunili ovaj sada već prepoznatljivi gastro događaj u općini Žepče.
Manifestacija je kao i prethodnih godina imala i humanitarnu notu s kutijom za dobrovoljne priloge, a ove godine su organizatori prikupljena sredstva namijenili za liječenje mlade Žepčanke Marine M., a za istu svrhu je namijenjen i dio prihoda od bogate tombole, kao i 1000 KM koje je na humanitarnoj aukciji za dres Gabriela Vidovića dao žepački poduzetnik Tadija Filipović.
Od davnina je žepačko-novošeherski kraj poznat kao sredina sa tradicionalnim uzgojem domaćih svinja, a tradicija uzgoja i spravljanja domaćih proizvoda očuvana je i unaprijeđena u brojnim obiteljima, u što su se mogli uvjeriti svi posjetitelji VI Žepačke kobasicijade.
Na kraju, sa sigurnošću možemo reći da je VI Žepačka kobasicijada premašila sva očekivanja, kako organizatora, tako i nazočnih posjetitelja, te da je ove godine ljestvica zaista podignuta visoko.
A što će nam tek iduće godine pripremiti!?
Za ovu im dajemo čistu peticu.
Radio Žepče