Poveži se putem

Kultura

Video: Biblioteke u Žepču, Maglaju i Olovu posjetila sarajevsko-zenička delegacija

Objavljeno

-

Sarajevsko-zenička delegacija kulturnih poslanika u sastavu prof. Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod BiH, dr. Mustafa Jahić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, Amina Rizvanbegović-Džuvić, direktor Bošnjačkog Instituta, Midhat Kasap direktor Opće biblioteke Zenica i član Upravnog odbora Preporoda, te Bedita Islamović ispred Nacionalne Univerzitetske biblioteke Sarajevo, posjetila je danas prostorije biblioteka u Maglaju, Olovu i u Žepču.

Ova delegacija se fokusirala na razmjere katastrofe koja je zadesila biblioteke u Maglaju i Olovu, gdje je uništen knjižni fond od oko 25.000 knjiga, a pogledom na same prostorije i svu prateću opremu u njima, vidljivo je da su štete enormne.

Uskoro će se pokrenuti akcija kojom će se pokušati barem djelimično sanirati nastale štete, prvenstveno da se osposobe ponovo prostorije biblioteka, a potom i u prikupljanju knjižnog fonda, da bi ljubitelji knjiga i učenici, koliko-toliko imali priliku ponovo se susresti sa knjigom, ističe prof. Senadin Lavić.

Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica, dodaje da je u planu da se u Maglaju uskoro organizuje multimedijalni program kojim bi se okupila brojna imena bosanskohercegovačke književnosti, scenske i muzičke umjetnosti, te na taj način da se prikupe određena sredstva koja bi se također iskoristila u ove namjene.

Bibliotekari iz Zenice udružili su se u akciji pomoći na način da svi bibliotekari na području ZDK izdvoje jednu dnevnicu i na taj način pomognu u ponovnom osposobljavanju ugroženih biblioteka. Kasap također ističe da su brojne biblioteke u teškom stanju iako nisu bile pogođene poplavama niti klizištima, kao što je slučaj sa bibliotekama Žepče i Breza, ali da će se učiniti sve da se situacija uskoro poboljša. Direktor zeničke biblioteke se također, zahvalio svim Žepčacima koji su u ovim teškim vremenima pokazali da imaju ogromno srce, otvorivši vrata stanovnicima Željeznog Polja koji su pretrpjeli štete u poplavama koje su zadesile našu zemlju.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal