Poveži se putem

Showtime

Video: Kako je Al Jazeera pokušala da spoji nadrealiste Zenita, Đuru i Neleta

Objavljeno

-

Tim komičara poznat kao Top Lista Nadrealista ili The Surrealist Hit Parade, kojeg često porede sa serijom Leteći cirkus Montyja Pythona došao je do izražaja uoči raspada bivše Jugoslavije. Nele, Zenit i Đuro bila su dobro poznata imena na prostoru cijelog Balkana. Ratovi koji su uslijedilii nakon raspada države, doveli su do sukoba između zajednica ovih komičara.

U tom konfliktu ispoljili su nacionalnu lojalnost, što je dovelo do burnog raspada Top Liste, koji je ustvari reflektovao sam raspad njihove zajedničke domovine, navodi se u opisu dokumentarnog filma o akterima Top Liste Nadrealista koji danas žive u različitim gradovima i državama.

Novinarka Al Jazeera English Jacky Rowland boravila je u Sarajevu gdje je razgovarala sa legendom sarajevskih nadrealista Zenitom Đozićem. Zatim je otišla u Beograd da se susretne sa Neletom Karajlićem i na kraju odredište je bila Ljubljana gdje ih je dočekao Branko Đurić – Đuro. Tema razgovora bila je svakako popularna emisija Top Lista Nadrealista čiji su akteri na komičan način predvidjeli skoro sve što se dešavalo u BiH tokom rata. Ideja da se Zenit, Nele i Đuro susretnu nakon dugo vremena na jednoj lokaciji nije bila izvodljiva čak ni za Al Jazeera English i Jacky Rowland.

Prvi sagovornik u filmu o nadrealista bilo je bh. novinar Boro Kontić koji je zapravo i otkrio talenat tada golobradih mladića sa izuzetnim smislom za humor koji su svoju popularnost prvo stekli putem radijskih emisija. Ovaj dokumentarni film nedavno je premijerno prikazan u programu na Al Jazeera English.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal