Poveži se putem

Žepče

Video: Stanovnicima Željeznog Polja dosta obećanja

Objavljeno

-

Spratovi kuća u ovom naselju kod Žepča i dalje su pod zemljom, rijeka je promijenila tok, a putevi očišćeni tek toliko da se može proći. U Bosni i Hercegovini, usljed posljednjih padavina, na području Željeznog Polja kod Žepča ponovno je došlo do pomjeranja tla.

Jedno od sela bilo je odsječeno, ali su mještani ponovno raščistili put. Taj kraj je teško pogođen poplavama u maju. Problema je mnogo i u drugim naseljima oko Željeznog Polja. Stanovnici mole za pomoć.

Posljedice poplava vidljive su i dva mjeseca nakon što je prirodna nepogoda zahvatila kraj. Spratovi kuća i dalje su pod zemljom, rijeka je promijenila tok, a putevi očišćeni tek toliko da se može proći.
Na fotografijama Remzija Zekić, stanovnica Željeznog Polja, pokazuje kako je izgledala njena dvospratnica. Prvi sprat još je duboko pod zemljom.

Nema struje, nema vode…

“Ja sam tu živila 16 godina i pravila ovu kuću. 14. oktobra sam se uselila. Sve novo i kontam – evo, ja se uselila. Eh, sad još nisam došla sebi”, priča Remzija Zekić.
Susjedno selo Donji Šahmani potpuno je raseljeno.

“Ova gore stara kuća, ona nije makla nigdje, ali ove gore, one kuće su skroz porušene… Ali, s tim da i ona koja je ostala malo ispravna, tu ti nema gradnje, nema života. Ovo je crvena zona. Nema struje, nema vode…”, priča Sead Ćizmić, stanovnik Donjih Šahmana.

Advertisement

Stanovnici ovdje borave danju. Noću se povlače, jer su ih geolozi upozorili – ovo mjesto nije sigurno za život.

“Ta roze kuća potonula dva metra u zemlju, ali u općini kažu – tvoja kuća je oštećena, ona će biti sanirana. Kako oštećena kad je dva metra pod klizištem…”, čudi se Muhidin Čiolić, stanovnik Donjih Šahmana.

Nekoliko kilometara dalje mještani saniraju put prema selu Jastrebac u kojem živi blizu 500 stanovnika.

Obećanja umjesto pomoći

“Prije samo nekoliko sati ovaj put bio je neprohodan. Usljed kiša koje su padale tri dana, ponovno je došlo do pomjeranja tla. Putna komunikacija je prekinuta, a mještani ponovno u problemima kakve su imali i prije dva i po mjeseca”, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

No, žale se da im vlasti ne pomažu. Uglavnom, tvrde, rade sami i bez pomoći teške mehanizacije.

“Evo kako je ova katastrofa krenula, ovo je drugi put da rade. Svaka kiša, zatrpano je… Mi iziđemo iz sela i očistimo”, rekao je Azem Murtić, stanovnik sela Jastrebac.

Advertisement

Svaka kiša novi je problem za mještane Željeznog Polja. Već dva i po mjeseca čekaju pomoć nadležnih, no osim obećanja, kažu, nisu dobili gotovo ništa.

Protest u ponedjeljak

Stanovnici Željeznog Polja su za ponedjeljak u 10:00 sati ujutro najavili proteste pred zgradom Općine Žepče, zbog “neadekvatne reakcije nakon poplava”.
Dobrovoljci među njima ponijet će i šatore kako bi spavali ispred zgrade Općine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal