Poveži se putem

Žepče

Željezno Polje godišnje na malinama zarađuje 3 miliona KM

Objavljeno

-

Uzgoj maline danas je osnovni posao za većinu mještana Željeznog Polja kod Žepča. Jedna je to od najuspješnijih priča o poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Kada je prije više od 12 godina organizirana proizvodnja maline u Željeznom Polju, niko nije mogao ni slutiti da će uzgoj ovog voća preporoditi selo sa više od 5.500 žitelja.

Neki od njih zaradili su ove godine za dva mjeseca oko 8 hiljada maraka,  prenosi TV1.

FIKRET OKANOVIĆ: Mene je bilo uputilo da radim u željezari ili u rudniku gdje sam od 1. do 15. dobivao na kapaljku, odnosno koliko se zaradilo toliko je bilo, Bože moj, tada je to bilo tako, međutim današnja generacija u Željeznom polju je vidjela budućnost u malini.

Pod nasadima maline je više od 1.000 duluma zemljišta. Selo godišnje uprihoduje preko tri miliona maraka. Besim se dobro sjeća 2002. godine kada je prvi podigao nasad maline u zaseoku Šahdani.

BESIM EFENDIĆ : Kasnije se pokazalo to da može i da smo uspjeli, fala Bogu, u tome. Evo sada imamo velike količine, ja ne mogu dati tačne podatke ali ima puno.

Advertisement

ELVIR ČIZMIĆ , PREDSJEDNIK UP PATRIOTI:  Kroz ovaj projekat maline smo mi ovdje uposlili 90 posto ljudi kojima je malina glavni izvor, mogu sigurno reći, glavni izvor života.

 Uz ulaganje od 2.500 maraka po dulumu, malina omogućuje prihod od sedam hiljada. Za ostanak na selu odlučio se i Rešid koji je fakultetsku diplomu odložio u vitrinu i nedavno registrovao poljoprivredni obrt.

REŠID HADŽIĆ: Ove godine, fala Bogu, poslužilo je i vrijeme i cijena, tako da je ove godine možemo reći izuzetno uspješna sezona za malinu i kupinu i, akobogda, nadamo se u narednim godinama isto ovako.

Patrioti je jedno od dva udruženja proizvođača maline u Željeznom Polju. Jedni su orijentirani prema Klasu, a Patrioti prema sve prisutnijoj firmi Heko iz Bugojna. Ova firma pomogla je opremanje druge hladnjače u selu uz podsticanje širenja zasada ne samo maline, već i kupine i borovnica.

ELVIR ČIZMIĆ, PREDSJEDNIK UP PATRIOTI: Naši planovi dalji su proširenje sigurno, znači proširenje nasada novih i uvođenje novih sorti.

SULEJMAN DERLIĆ: Poručio bih svima onima koji kažu da se ne može na selu živjeti od poljoprivrede i zemlje, neka dođu i neka se uvjere. Ja sam 8.000 maraka ovdje za dva mjeseca ubro.

Željezno Polje postalo je sinonim za organiziranu proizvodnju maline, koja se uglavnom izvozi. Ujedno je i dobar primjer da je u poljoprivredi moguće osigurati egzistenciju. To bi valjda trebao biti i signal vlastima da ih podrže, jer su žitelji pokazali da žele i da znaju raditi, javila je TV1.

Advertisement

(Vijesti.ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal