Poveži se putem

Žepče

Žepačkom vrtiću “Mumi” zahvalnica za istaknut doprinos za unaprjeđenje kvaliteta predškolskog odgoja

Objavljeno

-

U zgradi UN-a u Sarajevu održana je ceremonija dodjele priznanja i nagrada u okviru konkursa “Naše priče za najbolje vrtiće”. UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prije dodjele nagrada, prisutne su svojim nastupom oduševile djevojčice i dječaci iz sarajevskog vrtića ’Leptirić’.

Za promociju zdravih stilova života nagrađeni su Slađana Vladičić, direktorica vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Foče, te „Leptirić“ Sarajevo. Nagrada za inkluzivnu praksupripala je odgajateljici Amini Pilavi iz u Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu te Obdaništu “Sindibad” iz Zenice. Nagradu za najinovativnijeg pojedinca dobila je logopedica Zijada Kurtodža-Vučak iz JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, dok je nagrada za najinovativniju ustanovu pripala JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši. Gordana Simić iz vrtića “Trol” u Derventi dobila je nagradu za najkreativnijeg pojedinca,dokje nagrada za najkreativniju ustanovu pripala JU „Dječiji vrtići Ciciban“ Mostar.

“UNICEF slavi svoj 70. rođendan sa različitim događajima, i mogu reći da mi je ovaj današnji događaj jedan od najdražih i zaista samsretna da ste s nama podijelili priče iz vaših vrtića”, kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH Geetanjali Narayan istaknuvši važnost predškolskog obrazovanja.

“Postoje čvrsti dokazi u istraživanjima koji dokazuju prednosti investiranjau predškolsko obrazovanje za svu djecu, i za djecu iz marginaliziranih skupina. Investiranje u obrazovanje u najranijoj dobi ima jednu od najvećih stopa povratka za djecu, porodice i društvo u cjelini. Istraživanja pokazuju da je pristup kvalitetnom i inkluzivnom predškolskom obrazovanju od posebne koristi za djecu koja dolaze iz marginaliziranih skupina, a putem ranih intervencija djeci daje mogućnost za najbolji početak u životu”, istaknula je predstavnica UNICEF-a za BiH skrenuvši pažnju na činjenicu da BiH ima veoma nisku stopu obuhvata predškolskim obrazovanjem od samo 14 odsto, u poređenju sa prosjekom zemalja EU od 75 odsto.

“Proteklih godina UNICEF je pružio podršku u poboljšanju pristupa predškolskom obrazovanju djeci u BiH. Svi skupa imamo još mnogo toga za naučiti jednioddrugih, i upravoto je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo danas ovdje, da saznamo o primjerima dobre prakse koje primjenjujete tokom svakodnevnog rada u vašim vrtićima. Danas smo ovdje da vam čestitamo i zahvalimo za vaše napore koje ulažete da svako dijete ostvari puni potencijal”, dodala je Geetanjali Narayan.

Advertisement

Zahvalnice za istaknut doprinos za unaprjeđenje kvaliteta predškolskog odgoja/vaspitanja i obrazovanja u BiH 2016. dobili su: JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Predškolska ustanova „Maslačak“ Banja Luka, JPU „Trol“ Derventa, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Foča, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, SOS Dječijeg vrtić Goražde, Vrtić „Kolibri“ – JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka, Vrtić „Zvjezdica“ Glamočani, JU dječiji vrtić „Larisa Šugić“ Kotor Varoš, Montessori Kindergarten Banja Luka, Privatna ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja „MUMI“ Žepče, Predškolska ustanova „Sreća“ Banja Luka, JU „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa, i PU Klub za djecu „Bubamara“ Bijeljina.

Posebne diplome za posvećenost i nesebičan doprinos razvoju i unaprjeđenju kvaliteta predškolskog odgoga/vaspitanja i obrazovanja u BiH dobili su dr. sc. Adila Pašalić-Kreso, dr. sc. Pero Spasojević i dr. sc. Zora Marendić.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U proteklom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivali smo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a prispjeleprijave ocijenio je žiri  koji su činile istaknute stručnjakinje predškolskog odgoja i obrazovanja u sastavu Hašima Ćurak, Nataša Cvijanović, Marina Zelenčić i Naira Jusufović.

(zasvakodijete.ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal