Poveži se putem

Žepče

200.000 kuna Javnoj ustanovi “Dom kulture” u Žepču

Objavljeno

-

Javnoj ustanovi „Dom kulture“ Žepče je za saniranje i opremanje prostornih sadržaja ove ustanove i kino dvorane kroz projekt koji finansira Vlada Republike Hrvatske odobreno 200.000 kuna.

Dvadeset miliona kuna je u ovoj godini raspoređeno u 24 općine širom BiH, a najviše je novca otišlo u Mostar, Banja Luku i Sarajevo.

Na jučerašnjoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu. Otkako je osnovan Ured za odnose s Hrvatima izvan RH, novac raspodjeljuje povjerenstvo.

I ove godine osigurana su finansijska sredstva u iznosu od 20 miliona kuna. Za program i projekte iz područja kulture izdvojeno je 5,1 miliona kuna. Istovremeno, za projekte iz područja obrazovanja i znanosti ove je godine izdvojeno 4,87 miliona kuna, a zdravstva 6,9 miliona. Ove godine izdvojena su sredstva u iznosu 3,1 milion za posebne projekte. Ukupno će se finansirati 30 programa i projekata, od čega je deset programa i projekata iz područja kulture, jednako kao i obrazovanja i znanosti, te po šest iz područja zdravstva, odnosno četiri programa i projekta s ostalih područja.

Novac je raspoređen za projekte u 24 općine. Najviše novca, 6,91 milion KN je raspoređeno za nekoliko projekata u Mostaru.

U Žepče iz proračuna RH odlazi 200.000 kuna i to Javnoj ustanovi „Dom kulture“ Žepče za saniranje i opremanje prostornih sadržaja ove ustanove i kino dvorane.

Advertisement

Pet miliona kuna Hrvatska je više izdvojila za projekte i programe iz kulture, obrazovanja i znanosti te zdravstva Hrvata u BiH.

Kako je za Večernji list izjavila predstojnica Ureda za odnose s Hrvatima izvan RH Darija Krstičević, temeljni kriterij za odabir programa i projekata bio je da se njihovim finansiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku. Vodilo se računa i o geografskoj raspoređenosti projekata, kao i o učincima koji imaju na cjelokupan život Hrvata u BiH.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal