Poveži se putem

BiH

Poznati kandidati za Ustavni sud F BiH – Dragica Dragičević u trećoj grupi

Objavljeno

-

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH završilo je proceduru ocjenjivanja te je utvrdilo deset kandidata za imenovanje dvoje nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Ova lista proslijeđena je predsjedniku FBiH Živku Budimiru (SPP) i njegovim potpredsjednicima Svetozaru Pudariću (SDP) i Mirsadu Kebi, koji imaju zadatak da utvrde zajednički prijedlog i dostave ga Parlamentu FBiH na potvrđivanje.

Političke funkcije

Prema dokumentaciji do koje je došao “Dnevni avaz”, svoje mišljenje na kadidatsku listu VSTV-a dao je i Ustavni sud FBiH. Ovaj sud, razmatrajući kandidate, ocijenio je da se po stručnim referencama izdvajaju kandidati Miloš Babić, za kojeg je VSTV dao ocjenu “odličan”, te Danica Šain, koja se nalazi u trećoj grupi s ocjenom “dobar”.

Prema mišljenju koje je potpisala predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, ovaj sud protivi se imenovanju kandidatkinje Alme Čolo, s obrazloženjem da se radi o osobi koja je visoka dužnosnica SDA, odnosno članica Upravnog odbora Savjeta ove stranke. Njoj je VSTV dao ocjenu “vrlo dobar”.

– Sud ne dovodi u pitanje stručne reference kandidata, ali je mišljenja da nije primjereno, a radi dojma objektivne nepristrasnosti Suda, da se za sudiju imenuje osoba koja obavlja visoku političku odnosno stranačku dužnost – navodi se u mišljenju Ustavnog suda FBiH.

Advertisement

S druge strane, VSTV je mišljenja da u fazi provođenja procedure kandidati koji su članovi neke političke stranke ne mogu biti eliminirani iz procedure.

– Sudija i tužilac, od preuzimanja dužnosti, odnosno polaganja svečane zakletve, više ne može biti član političke stranke niti obavljati bilo kakvu dužnost u stranci. Ovakav stav VSTV primjenjuje i u proceduri imenovanja redovnih sudija i tužilaca – kaže se u dopisu VSTV-a koji potpisuje njegov predsjednik Milorad Novković.

Osim Babića, aktuelnog sudije Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koji je jedini dobio ocjenu “odličan”, te Šain, trenutne sutkinje Vrhovnog suda FBiH, na listi kandidata su u drugoj grupi (vrlo dobar) Vesna Budimir, Tihomir Jurko, Branimir Orašanin, a u trećoj grupi (dobar) Zdravka Bago, Mirjana Čučković, Dragica Dragičević i Monika Mijić.

Federalni tužilac

Budimir je aktuelna državna tužiteljica i nalazi se na čelu Posebnog odjela za ratne zločin Tužilaštva BiH, Jurko se nalazi na funkciji zamjenika glavnog federalnog tužioca, a Orašanin je sudija Suda BiH. Za Zdravku Bagu navedeno je da trenutno radi kao notar u sarajevskoj općini Centar, dok je Mirjana Čučković sekretar Ustavnog suda FBiH.

Dragica Dragičević predsjednica je Općinskog suda u Žepču, a Monika Mijić zaposlena je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i trenutna je zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Inače, Ustavni sud sastoji se od devet sudija. Trenutno Sud broji sedam sudija, a preostala dva moguće je imenovati iz sva tri konstitutivna naroda te iz reda ostalih.

Advertisement

Budimir i Lijanović blokiraju rad Vijeća

U Ustavnom sudu FBiH “Avazu” je jučer potvrđeno da je imenovanje sudije iz reda bošnjačkog naroda Šahbaza Džihanovića, koje je obavljeno u Domu naroda Federalnog parlamenta, i dalje blokirano jer je u ovom domu većina u Klubu Bošnjaka pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

O ovom pitanju neće se odlučivati sve dok se ne riješe dva preostala zahtjeva Živka Budimira i dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića (NSRzB) za ocjenu mišljenja u vezi s odlukom o imenovanju Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal