Poveži se putem

BiH

Јереј Марко Малеш – Васкрсна порука

Objavljeno

-

Васкрс је највећи хришћански празник, то је како каже црквени пјесник празник над празницим и славље над слављима. Дан побједе живота над смрћу, дан побједе истине над лажи, дан побједе Христове над силама Ада.

Најдубља чежња човjекова јесте чежња и вапај за слободом и бесмртним животом. Но, истинска слобода човjекова је само она слобода која га ослобађа од тираније пролазности и смрти – свака друга и другачија слобода представља чежњу за њом или просто привид слободе. Сила, пак, Христовог Васкрсења јесте управо квасац једине истинске слободе, као квасац и залог бесмртности и вjечног живота. Том силом и божанском свjетлошћу се обједињује Бог и човjек, обасјава небо и земља, анђели и људи, вриjеме и вjечност. Свjетлошћу Васкрслог Христа и Љубављу Божјом, прожети и загрљени, постају једно у Христу Васкрсломе преци и потомци, сва људска покољења, и сва творевина сабрана у Цркви као Његовом Богочовjечанском тијелу. Празник Васкрсења нас учи да је љубав према другима најважнија врлина од свих других врлина и да пуноћу људске природе, а обожену Христовом природом, можемо доживјети само кроз љубав према ближњима. Љубав можемо манифестовати на много начина и показати ближњима да их  волимо најчешћи манифест је кроз даривање, на Васкрс то је даривање шареним васкршњим јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота. И као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају. Оно што је битно нагласити у вези овог празника је то да Христос својим страдањем и Васкрсењем искупљује цјели човјечији род. Христос је побједио смрт, али не без проласка кроз њу, побједио ју је Својом смрћу. Наша страдања учинио је Својим, а Своје Васкрсење нашим Васкрсењем. Својим Васкрсењем је побједио и нашу смрт што је на икони Васкрсења представљено подизањем из мртвих наших прародитеља Адама и Еве. Васкрсење Христово је почетак новог вјечног живота овдје на земљи и обнова свеколике твари. Због тога хришћани непрестано прослављају Васкрсење, нарочито на Евхаристији, када се Црква пројављује као васкрсло Тјело Христово.

Захваљујући васкрслом Христу на његовом дару човјечанству ми се поздрављамо радосним поздравом ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ЗАИСТА ВАСКРСЕ.

Јереј Марко Малеш – старјешина зеничког храма

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal