Poveži se putem

Žepački velikani

Anka Topić (1882-1956)

Objavljeno

-

Anka Topić (Žepče, 30.05.1882. – Vitez, 1956.) bila je hrvatska i bosanskohercegovačka pjesnikinja. Djetinjstvo i mladost provela u Sarajevu, gdje je završila Učiteljsku školu. Službovala u više mjesta u Bosni i Hercegovini (Kreševo, Šćit, Sarajevo, Humac i Stolac) kao učiteljica i prosvjetiteljka. Isticala se kao borac za emancipaciju žena. Prva je žena koja je objavila zbirku poezije u Bosni i Hercegovini za koju je i nagrađena. Pored knjiga, prozu i poeziju je objavljivala i u časopisima. Dobitnica je Nagrade za poeziju Austrougarske 1904. godine.

2008. godine utemeljena je književna nagrada „ANKA TOPIĆ“ koja je dodjeljena trima pjesnikinjama za protekla tri bienalna ciklusa u periodu 2008.-2014. godina.

26.06.2008. godine predstavljena je i knjiga “Izgubljene zvijezde”- prigodna stopjesmica bh. pjesnikinja 1908.-2008.
Riječ je o panorami bh. pjesnikinja, koju je u znak sjećanja na Anku Topić (Žepče 1881.- Vitez 1956.) priredio književnik Ante Zirdum, a kojom je simbolično obilježena prva knjiga koju je objavila žena.

Anka Topić svoju knjigu “Izgubljena zvijezda” objavila je 1908. godine, a povodom 90. obljetnice podružnica HKD Napredak u Vitezu 1998. godine objavila je pretisak iste.

O tome kako je nastala ova panorama bh. pjesnikinja Zirdum je rekao: “Razdvajati, izdvajati, suprotstavljati i sučeljavati poeziju muškaraca i žena po bilo kojem osnovu nema nikakve logike, osim u jednom slučaju.

Taj slučaj nastao je povodom stote obljetnice izlaska prve knjige poezije domaće pjesnikinje Anke Topić “Izgubljena zvijezda” , kao izraz potrebe da se sagleda koliko pjesnikinja se nalazi na poetskom nebu ponad Bosne i Hercegovine. I upućeniji ljubitelj poezije danas vam neće nabrojati više od desetak imena pjesnikinja u Bosni i Hercegovini, jer zapravo toliko njih je i ostavilo dubljega traga u našoj sveukupnoj duhovnosti.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal