Poveži se putem

BiH

Antifašisti iz Žepča i Maglaja na obilježavanju godišnjice smrti Slaviše Vajnera Čiče

Objavljeno

-

Zajednička delegacija udruženja antifašista i boraca NOR-a općina Maglaj i Žepče učestvovala je na obilježavanju godišnjice pogibije narodnog heroja Slaviše Vojnera-Čiče u Pjenovcu kod Han Pijeska.

Uz prisustvo brojnih udruženja antifašista iz cijele BiH, visokih zvaničnika vlasti, građana i mještana Han Pijeska i okoline, položeno je cvijeće i vijenci na spomenik jednom od prvih narodnih heroja proglašenih za vrijeme NOR-a (1944 god.), te evocirane uspomene i sijećanja na te slavne dane.

Slaviša Vojner Čiča potiče iz siromašne jevrejske porodice koja je svoj životni put započela u Sloveniji, a onda sredinom tog puta je bila u Bosni – Sarajevo, Banja Luka, pa ponovo u Hrvatskoj. Pred sami 2. Svijetski rat vraća se u Sarajevo i zapošljava u Higijenskom zavodu. Završio je gimnaziju, a diplomu građevinskog inžinjera stekao je u Zagrebu.

Poslije okupacije Kraljevine Jugoslavije, po nalogu Partije, a kao član glavnog štaba NOP-a za Bosnu i Hercegovinu, odlazi na Romaniju gdje rukovodi pripremama za ustanak. Sredinom januara 1942. Slaviša se nalazi u Han Pijesku. Poslije žestokih borbi sa višestruko jačim neprijateljem – Nijemcima i četnicima, jedinice NOP-a se povlače prema Pjenovcu gdje Slaviša biva teško ranjen, a brzo i umire od zadobijenih rana.

U narodu, pogotovo romanijskom, bio je oličenje hrabrosti. vojničke vještine i pravde i za života pretvoren u legendu. Poslije oslobođenja njegovi posmrtni ostaci su sahranjeni (grobnica narodnih heroja u Sarajevu) u spomen parku Vrace.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal