Poveži se putem

Apeli za pomoć

Begov Han: Beskućnica nema novac ni za lijekove i koru hljeba

Objavljeno

-

Šezdesetogodišnja Saliha Mujčinović iz Begovog Hana kod Žepča skoro cijeli život provela je bez vlastitog krova nad glavom. Muž joj je umro prije skoro tri decenije i kaže da se bez novca i ikakvih primanja do sada selila po napuštenim kućama, preživljavajući od onoga što joj udjele komšije.

Vječni beskućnik, teško narušenog zdravlja, bez ikakvih primanja i danas živi dan za danom. Kako kaže, novca nekad nema za koru hljeba a kamoli za neophodne lijekove. Zbog bolesti srca i jetre teško se kreće, a dijagnosticiran joj je i stomačni tumor. Kaže da je zbog bolesti provela tri godine u bolnici, a u nogama od djetinjstva ima ugrađene šipke. Svaki dan su joj potrebni lijekovi, a kaže da ih ne može kupiti.

 – Nikad nisam radila, pa nemam mogućnost za bilo kakvu penziju. Rahmetli muž radio je kao šumski radnik, ali u knjižici nema ni dana radnog staža, pa ni po tom osnovu nemam pravo ni na onu minimalnu penziju – objašnjava ova napaćena žena.

Kaže da je od općinskih vlasti tražila da joj osiguraju bar mjesečno stotinu maraka da može kupiti hljeba i lijekove, ali nije naišla na razumijevanje i zahtjev joj je odbijen.

  – U kući gdje trenutno boravim ne plaćam kiriju, ali uskoro ću morati potražiti novi krov nad glavom. A gdje i kako ovako bolesna bez dinara u džepu. Više ni sama ne znam šta i kako dalje – objašnjava ona.

Kaže da ima jednu kćerku i četvero unučadi, koju je zadesila njena sudbina, jer je i ona mlada ostala bez muža. Bez stalnog posla i neriješenog stambenog pitanja, i kćerka s djecom preteško živi.

Advertisement

Kako pomoći

Saliha se uzda u pomoć dobrih ljudi. Ako neko odluči pomoći ovoj ženi, to može učiniti posjetom na njenoj privremenoj adresi u Begovom Hanu ili uplatom na broj žiroračuna otvoren kod ASA banke: 134-0500-10-37-58-381, s naznakom „za pomoć Salihi Mujčinović“.

(R.Ag)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal