Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Žepču obilježen Dan logoraša

Objavljeno

-

31. mart u Žepču se obilježava kao Dan logoraša općine Žepče. Na taj dan prije 25 godina zatvoreni su svi logori HVO-a u kojima je bilo zarobljeno više od 5.000 stanovnika Žepča, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.
Ove godine Dan logoraša u Žepču je obilježen nešto ranije, u petak 29.03.

Okupljanjem i evociranjem uspomena, članovi Udruženja logoraša Žepče i Saveza udruženja logoraša BiH obilježili su 25. godišnicu zatvaranja svih logora na području naše općine. Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je veliki broj preživjelih logoraša, te članova njihovih porodica.

Program obilježavanja započeo je sjednicom Skupštine Udruženja na kojoj je podnesen izvještaj o radu za proteklu godinu, koji je jednoglasno usvojen.

Nakon održavanja Skupštine Udruženja logoraša općine Žepče, protokolom obilježavanja obuhvaćen je obilazak Šehidskog mezarja Gornja Mahala gdje su se prisutni minutom šutnje i učenjem fatihe prisjetili svih poginulih i umrlih logoraša i ostalih žrtava rata.

Prisutnima su se obratili i ukazalai na značaj ovog datuma, kako se nikada i nikom više ne bi ponovila njihova historija, predsjednik Udruženja logoraša općine Žepče Mirza Maglić, glavni imam MIZ-e Žepče Džafer ef. Gračić, te predsjednik Saveza udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković.

https://www.youtube.com/embed/isVeWD_dAJQ

Advertisement

Program obilježavanja Dana logoraša općine Žepče je završen bacanjem 100 karanfila s mosta u rijeku Bosnu u znak sjećanja na sve logoraše koji još uvijek nisu pronađeni.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal