Poveži se putem

BiH

Borci blokirali GP Bijača i još nekoliko lokacija – U Golubinjoj se okupili borci, ali zasad nema blokade M17

Objavljeno

-

Danas poslije 13 sati bivši borci blokirali su put prema Međunarodnom graničnom prijelazu Bijača. To je epilog nezadovoljstva zbog nezakazivanja sjednice komisije u vezi sa zakonom o demobilisanim borcima i njihovim porodicama. Predstavnici bivših boraca u Sarajevu su najavili da će blokada uslijediti na više lokacija u BiH.

Sudeći prema najavama bivših boraca, građani Federacije BiH bi ponovo mogli ispaštati ukoliko se ponovi situacija iz februara ove godine, s obzirom na to da protesti i blokada puteva nisu najavljeni ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH.

Prvi su saobraćaj zaustavili bivši borci stacionirani kod Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača. Predstavnici Udruženja “Zaboravljeni branitelji” kazali su za naš portal da ovim ispunjavaju obećanje i poručuju svima da neće odustati od poznatih zahtjeva.

“Poručujemo im, rješavajte naše probleme. Imali smo strpljenja, više nemamo. Ovo je minimum minimuma koji tražimo. Izgubili smo strpljenje. Borci su izašli na ulice u 13:00 sati. Nama ulice nisu rješenje, mi smo došli s ulica. Ali vraćaju nas na ulice. Odgovoran za ovo je Jasenko Tufekčić”, kazali su predstavnici boraca novinarima u Sarajevu.

Zbog protesta je bio obustavljen saobraćaj i na magistralnom putu M-1.8 Tuzla-Orašje u mjestu Srebrenik, saopćeno je iz BIHAMK-a, ali je nakon pola sata normalizovan.

Advertisement

Kako nam je potvrđeno, dio magistralnog puta koji vodi prema Tuzli blokirala je grupa od blizu 40 bivših boraca, a Topčagić nam je rekao da se njih nekoliko pješice kreće prema petlji Šićki Brod.

Topčagić je kazao da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zasad neće ništa poduzimati, kao i da će, prema prvim informacijama nekadašnji borci dio magistralnog puta u blokadi držati pola sata u znak protesta.

Iz Operativnog centra MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su kazali kako nema zvanične potvrde za okupljanje boraca i moguću blokadu saobraćajnica, ali policijske snage su već raspoređene na lokacijama gdje su do sada bila organizovana okupljanja boraca i blokade.

Na magistralnom putu M-17 u mjestu Šije kod Tešnja i Golubinja kod Željeznog Polja okupilo se više desetina boraca koji se nalaze pored magistralnog puta. Kako je kazao dežurni operativni MUP-a ZDK, za sada nema blokade puta na ovim lokacijama.

(Klix)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal