Poveži se putem

BiH

Danas je 25. Novembar, Dan državnosti BiH

Objavljeno

-

Svim posjetiteljima portala Zepce.Ba upućujemo iskrene čestitke u povodu 25. Novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).

Advertisement

Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku

U srednjem vijeku na tlu današnje Bosne i Hercegovine izdigla se srednjovjekovna bosanska država. Od 12. stoljeća kao banovina, a 1377. godine postala je kraljevstvo. U tom cijelom razdoblju su banovi i kraljevi priznavali hrvatsko-ugarske kraljeve za svoje seniore. Bosnu je titulu kraljevstva priznao papa (koji je u zapadnom svijetu jedini imao pravo dodjelivati tu titalu tek 1445. Njezinu konačnu propast 1463. godine uzrokovalo je Osmansko carstvo. Tako je Bosna postojala 18. godina kao priznata kraljevina, 86 kao kraljevina, a 197 godina kao banovina.

Ovisno o razvoju, srednjovjekovna Bosna je poznata pod imenima Banovina Bosna i Kraljevina Bosna ili skupnim imenom Srednjovjekovna bosanska država.

Opširnije na linku: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_Hercegovina_u_srednjem_vijeku

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal