Poveži se putem

Religija

Danas se navršava 26 godina od pogibije fra. Vjeke Ćurića

Objavljeno

-

31.01. 1998. u glavnom gradu Ruande, Kigaliju ubijen franjevački misionar rodom iz Žepča fra Vjeko Ćurić.

Punim imenom Vjekoslav, rodio se u težačkoj obitelji Ćurića 26. 04. 1957. godine u selu Lupoglav nadomak Žepča. Kada je krenuo u osnovnu školu odmah se uključio u ministrantski zbor i vezao se uz crkvu. Nakon osnovne škole otišao je u sjemenište, a 1976. stupio u novicijat u franjevačkom samostanu u Visokom, nakon toga upisuje se na Franjevačku teologiju u Sarajevu.

U lipnju 1982. zaređen je za svećenika. Ubrzo nakon toga slijedila je i njegova mlada misa, nakon koje se odmah uputio u Pariz na pripreme za misije u Africi. Godine 1983. pristupa projektu “Afrika nas zove”, i putuje za Ruandu. Fra Vjeko je tako ostvario svoj san da postane misionarom.

Stigao je u šarenu Ruandu, o kojoj je govorio da je najsličnija Bosni, bregovita, čak sa sličnom klimom, ali veoma siromašna i opterećena starim napetostima između dvaju plemena Tutsija i Hutua.

Godine 1994. počinje građanski rat gdje je život izgubilo oko milijun ljudi, fra Vjeko ostaje sa svojim Ruanđanima te svojom požrtvovnošću i osobnim zalaganjem spašava mnoge živote i stječe nadimak “Otac hrabrosti”.

U travnju 1996. izbjegao je prvi atentat, ali 31. siječnja 1998. ubojica je bio s njim u autu i kad su stigli do crkvice u glavnom gradu, ispalio je u njega osam hitaca iz pištolja. Fra Vjeko je pokopan u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je dao sagraditi s vjernicima.

Advertisement

U mjesnoj zajednici Radovlje u Žepču, jedna ulica nosi ime po ovom velikom čovjeku.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal