Poveži se putem

Kultura

Dani šejha: U Žepču upriličena “Večer sevdaha” uz promociju knjige “Poezija sevdaha”

Objavljeno

-

U sklopu ovogodišnjih Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka u Žepču je upriličena Večer sevdaha i promocija knjige „Poezija Sevdaha„ autora dr. Enesa Kujundžića. Na ovoj jedinstvenoj promociji i po monogo ćemu izvan standarda uobičajenih za promocije knjiga, uz priču o sevdalinki o kojoj su govorili autor i moderatorica večeri Azra Kujundžić, publika je mogla da uživa u izvedbama sevdalinki, od kojih su i neke otpjevane na ovoj večeri, svakako bezvremene.

Autor knjige, dr. Enes Kujundžić govorio je o razlozima za nastanak njegove knjige, kao obavezi da se sevdalinka i brojni tekstovi koji sežu daleko u prošlost, sačuvaju od zaborava, ističući kako su sevdah i sevdalinka – ogledalo duše.

Za razliku od dosadašnjih autora koji su antologosti pristupali pristupali priči o sevdalinki i sevdahu, autor je pokušao da uspostavi hornologiju bilježenja najstarijih pjesma sevdalinki i došao do uvjerenja kako se se ova značajna tema može na drugačiji način istraživati i prezentirati javnosti. U knjizi se nalazi i jedna od najastarijih sevdalinki napisana u 18 stoljeću pod nazivom „Kiša pada, trava raste„ čiji je izvorni naslov „Kiša ide trava raste“.

Autor je najavio i niz aktivnosti koje se realizuju, ili će to tek da se desi, a s ciljem promovisanja inicijative da sevdalinka kao nemjerljivo važan dio našeg nematerijalnog kulturnog naslijeđa, bude na listi UNESCO -vog  zaštićenog blaga.

Sevdalinke su interpretirali članovi Udruženja „Saray – Sevdah“ Refija Muslić i Šerif Kapo, a poseban ugođaj cjelokupnom programo dao je poznati  sazlija Avdo Lemeš.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal