Poveži se putem

Žepče

Djelatnici Šumarije Žepče u povodu Dana šuma zasadili 3.000 sadnica crnog bora

Objavljeno

-

U povodu 21. Marta – Dana šuma, uposlenici ŠPD-a ZDK d.o.o. Zavidovići, PJ Žepče, danas su ogranizovali akciju pošumljavanja na lokalitetu Previla – Orlovik, općina Žepče. Akcija se provodi simbolično na prvi dan proljeća koji se ujedno obilježava kao Dan šuma.

Danas je na teritoriji općine Žepče zasađeno oko 3000 sadnica crnog bora.

-“Ovo je samo jedna u nizu akcija koje Šumarija Žepče provodi u cilju obnavljanja šumskog fonda na području općine Žepče” – rekla je za naš portal Ivana Tadić, šefica uzgoja i zaštite šuma Šumskog privrednog društva ZDK, PJ Žepče.

Svjetski dan šuma obilježava se 21. marta  širom planete, i to od 1971. godine, kada je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donijela odluku da dan proljećne ravnodnevnice na sjevernoj, odnosno jesenje ravnodnevnice na južnoj Zemljinoj hemisferi bude posvećen šumama.

Cilj je bio da se ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovječanstva. Šume doprinose ravnoteži kisika, apsorbiraju ugljen-dioksid, zaustavljaju čestice prašine i pepela, štite od štetnog djelovanja vjetra, štita riječna područja i izvorišta voda. Šume utječu na pročišćavanje atmosferskih voda, pozitivno djeluju na klimu, štite tlo od erozije, te osiguravaju staništa za mnogobrojne vrste flore i faune.One danas pokrivaju nešto više od 30 odsto ukupnih kopnenih površina Zemlje – prostiru se na oko četiri milijarde hektara.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal