Poveži se putem

Žepče

Mladi volonteri CK Žepče u povodu Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom posjetili Dnevni centar Žepče

Objavljeno

-

Mladi volonteri Crvenog kriza opcine Žepče danas su posjetili Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama.

-“Družili smo se sa djecom, korisnicima ovog centra, povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom. Ovom prilikom djeci smo uručili šarene čarapice koje simboliziraju ovaj dan, te šarene loptice i slatkiše za djecu” – istakli su volonteri u razgovoru za naš portal.

Mladi volonteri koji su učestvovali u ovoj aktivnosti kažu da je ova aktivnost jedna od najljepših koje su realizirali.

Advertisement

Izabela Tadić kaže da je ovo bilo jedno divno iskustvo, i da osmjesi ove djece ispunjavaju srce srećom.

-“Ova djeca u sebi nose i dijele veću ljubav od svih drugih” – istakla je Samra Džerahović.

Zerina Bećić je oduševljena brojem zagrljaja koje je u tako kratkom vremenu primila.

-“Nešto što je nama sitnica toj djeci jako puno znači, a na kraju su svi sretniji zbog toga”– prokomentarisala je Nejra Sirovica.

Predsjednica mladih CK Žepče Hanka Smajlović za kraj je istakla da ljudi trebaju raditi na smanjenju predrasuda prema ovoj djeci, što je, nažalost, u našoj zemlji još uvijek slučaj.

Advertisement

Love does not count chromosoms!

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD).

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma. Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

Hromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom hromosomu nalaze se hiljade gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Hromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalazi se 23 para (46 hromosoma ukupno). U svakom paru jedan hromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Advertisement

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal