U organizaciji Rekreacijskog centra “Brusnica” iznad Fojnice je prvog dana proteklog vikenda na platou motela “Brusnica” u skijalištu iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša, dok je takmičenje u ocjenjivanju rakije kruške otkazano zbog malog broja prijavljenih. Učestvovalo je šest ekipa. Žiri za ocjenu kvalitete gulaša je bio sastavljen od po jednog člana iz svake prijavljene ekipe.
Put do skijališta odličan, vrijeme je bilo idealno, sunčano i vedro, ispred motela nekoliko desetina automobila, a na skijalištu brojni ljubitelji zimskih radosti. Bilo je tu skijanja, sankanja, šetnje po prekrasnim terenima i stazama ovog skijališta.
– Poslužilo nas je odlično vrijeme, šest ekipa se takmiči u spravljanju gulaša, a stigli su iz Dubrovnika, Neuma, Širokog Brijega, Sarajeva, Francuske,Slavonije, Žepča i Fojnice. Bilo bi nas sigurno i više da se nije danas i Valentinovo. Tu je i nekoliko ekipa koje se ne takmiče jer prave neke druge čorbe. Ljudi dolaze da se druže a takmičenje je u drugom planu. Takmičenje u ocjeni rakije kruške nije održano jer su kandidati popili svoje rakije pa nemaju šta ponuditi, kaže šaljivo Pero Miletić iz Fojnice, predsjednik stručnog žirija za ocjenu kvalitete gulaša.
Ivica Obad je iz Neuma došao sa šestočlanom ekipom na takmičenje. Kazao nam je da je su u gulaš stavili četiri vrste mesa i da dolaze tri godine tu i da su oduševljeni. Tu je van takmičenja i Pero Sekol koji je stigao iz Sant mena kod Pariza. Rekao je da mu je supruga iz Vukovara i da spravljaju riblju čorbu u koju su stavio ribe štuku, smuđa, dva somića i još nekih dodataka. Svi koji su kušali govorili su za to u superlativu
Jedna ekipa je spravljala poseban gulaš. Branko Kalem i Pero Puljić su kako su nam kazali spremali ciganski gulaš. Rekli su nam da je najvažnije što je u njega stavljeno gljiva smrčak a da je to kao afrodizijak. Dodali su srnetine, govedine, junetine, kuhali ga pet sati, a ostalo je rekoše tajna i da očekuju pobjedu. U šali su kazali da je dosta dama prošlo pored njih i da su vjerovatno namirišale smrčak.
Nagrade su bile novčane, a prvo mjesto je osvojila ekipa Planinarskog društva “Vis” Žepče, drugo mjesto je pripalo ekipi “X faktor” iz Slavojije, a treće mjesto je osvojila ekipa domaćina “Veš mašina” na čelu sa Markom Stoimilovićem. Nakon toga je uslijedio druženje uz muziku u restoranu motela “Brusnica” do sitnih sati.