Poveži se putem

Showtime

Eurosong u SAD ne shvataju ozbiljno zbog ovakvih poput Deena

Objavljeno

-

Amerikancima je takmičenje za pjesmu Evrope prilično apstraktan događaj. Nije uobičajeno da se prati ono što se događa na najvećem pjevačkom takmičenju Starog kontinenta, a kad se na to i odvaže najčešće su u pitanju izvještaji koji se bave bizarnošću ovog takmičenja.

Upravo jedan takav ususret sinoćnjem Eurosongu sklopio je i popularni američki portal BuzzFeed, poznat po svojim kratkim vijestima koje redovno obiluju duhovitim komentarima i opaskama, prenosi Index.hr.

A oni su svoj najavni tekst ove godine odlučili započeti riječima:

“Najčudnije i najveće evropsko pjevačko takmičenje se vratilo! Baš kao ‘American Idol’, samo s drag queenovima”.

Kako bi potvrdili tu svoju teoriju iz duge su historije takmičenja odlučili izdvojiti nastup Deena iz 2004. godine koji su popratili videom, ali i riječima:

Advertisement

“Eurovizija tek treba postati uvaženo takmičenje, vjerovatno stoga što je zapadna Evropa otpisuje kao kičasti spektakl. A kad se sagledaju neki prošli takmičari, kao što je Deen iz Bosne i Hercegovine, nije teško shvatiti zašto”.

Osim Deena, ekipa je odlučila spomenuti i Mariju Šerfović i njezinu “Molitvu”, ali ona je poslužila kao primjer pozitivne strane ovog takmičenja:

“I da, sve je prepuno čudaka i neke pjesme nisu na engleskom, ali Evrovizija je ustvari baš poput svakog drugog reality pjevačkog takmičenja: ima potpuno zbunjujući i politiziran sistem glasanja, jako puno jedno te istih pjesama, ali je i mjesto na kojem pripadnici manjina – poput Marije Šerifović koja je lezbijka i Romkinja – mogu izaći kao pobjednici”.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal