Poveži se putem

Žepče

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio Općinu Žepče

Objavljeno

-

Danas, u utorak 5.9.2023. godine, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Općinu Žepče kako bi se, između ostalog, susreo s općinskim načelnikom Matom Zovkom i razgovarao o pitanjima koja se tiču raseljenih osoba i izbjeglica unutar ove općine.

Sastanku su nazočili savjetnici ministra i vijećnik u Općinskom vijeću Žepče Elvis Botić.

Posjet je označen kao korak ka poboljšanju uvjeta života i podrške za ranjive skupine stanovništva u općini Žepče.

Konkretno, ovim razgovorom je dogovoreno 50.000,00 KM koje će Ministarstvo doznačiti za saniranje i asfaltiranje puta u MZ Vrbica, čime je ministar izrazio svoju predanost jačanju saradnje između Federalnog ministarstva i lokalne vlasti kako bi se što učinkovitije rješavali izazovi s kojima se suočavaju raseljeni ljudi i povratnici.

Tokom posjeta, ministar Dizdar je  posjetio je različite lokacije u općini, kako bi bolje stekao uvid u trenutnu situaciju na terenu. Između ostalog, s delegacijom je posjetio MZ Preko, koja je također povratničko naselje i za koju je ovom prilikom odobreno 20.000,00 KM za saniranje džamije.

Na sastanku s općinskim načelnikom Zovkom, osim izgradnje bolje infrastrukture, razmotrene su i druge ključne teme, uključujući stanje smještaja, pružanje socijalnih usluga, zapošljavanje i obrazovanje za raseljene osobe i povratnike, te je dogovoreno da se napravi popis nekoliko prioritetnih projekata za Općinu Žepče koje će ministarstvo finansirati i podržati u sljedećoj godini.

Advertisement

Ministar Dizdar izrazio je svoje zadovoljstvo dosadašnjim naporima Općine Žepče u pružanju podrške povratnicima te je naglasio važnost daljnje saradnje kako bi se unaprijedili uvjeti života i stvorili bolji izgledi za ranjive skupine stanovništva.

Općinski načelnik istaknuo je spremnost Općine za saradnju i podržao napore federalnog ministra u rješavanju izazova s kojima se suočavaju raseljene osobe i povratnici.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal