Poveži se putem

Žepče

Federalno ministarstvo prostornog uređenja za rekonstrukciju škole u Globarici osiguralo 100 000,00 KM

Objavljeno

-

Pred sami kraj 2017. godine, Općina Žepče je potpisala još jedan Ugovor sa Federalnim ministarstvom za prostorno uređenje, a ovog puta radi se o rekonstrukciji zgrade područne škole u Globarici, koja je pretrpjela velike štete tokom poplava na prostoru općine Žepče.

Ugovor su danas (op.a. 22.12.2017.) potpisali općinski načelnik Mato Zovko i ministar u Vladi FBiH Josip Martić.

Ministarstvo učestvuje u sufinansiranju Projekta „Saniranje štete nastale usljed poplava na područnoj školi u Globarici“ sa sredstvima u iznosu 100.000,00 KM. Općina Žepče je obavezna da provede Proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača sukladno Zakonu o javnim nabavkama.

„Itekako mnogo sredstava je došlo na područje općine Žepče, počev od puteva u Ljubatovićima i Lupoglav – Osova, utopljavanja OŠ „Fra Grga Martić“ Ozimica i da ne nabrajam dalje, ali posebno mi je drago da smo danas potpisali još jedan Ugovor iz Programa saniranja šteta od poplava i klizišta. Područna škola u Globarici je bila najneuvjetnija nakon poplava jer je oštećena i u poplavi i u klizištu i u potpunosti bila zagrnuta zemljom. Ministar Martić je intervenirao još 2015.godine sa dijelom sredstava, a sa ovim što smo danas potpisali u potpunosti ćemo rekonstruirati školu“, izjavio je za Radio Žepče općinski načelnik Mato Zovko.

Federalno ministarstvo je već jednom odobrilo sredstva u iznosu od 50.000,00 KM koja su utrošena u rekonstrukciju krova, a sa ovih 100.000,00 planira se uraditi kompletna vanjska i unutrašnja stolarija, kao i fasada.

Advertisement

„Ovo je treća godina mog mandata kao ministra u Vladi FBiH i svake godine Općina Žepče je sudjelovala u Projektima, bilo da se radi o utopljavanju zgrada radi ušteda ili sanaciji šteta izazvanih poplavama i klizištima i ja se nadam da ćemo i u narednoj godini moći odobriti projekte za ovo područje i šire. Znam da ima još mnogo potreba posebno kada su u pitanju štete od poplava i klizišta i ono što bude u mogućnosti ministarstva, odnosno Vlade FBiH, ja ću učiniti sve da i obezbijedimo potrebna sredstva“, istakao je ministar Martić.

D.S

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal