Poveži se putem

Kultura

Fikret Hodžić u Begov Hanu održao promociju knjige “I ja sam iz Srebrenice”

Objavljeno

-

Dana 30. 01.2014. godine u 18.00 sati u prostorijama Osnovne škole “Begov Han” u Begovom Hanu, održana je najavljena promocija knjige pod nazivom “ I ja sam iz Srebrenice” autora Fikreta Hodžića. Promociju je otvorio hor osnovne škole, a potom i njen direktor Adil Gačić, uputivši riječi dobrodošlice, kako Fikretu Hodžiću, tako i svim prisutnim.

Piše Hasan Jusufović

Sala škole je bila premala, da bi primila sve one koji su sa nekom “čudnom” čežnjom iščekivali ovaj događaj. Neko će reći da je to samo zbog toga što se radi o vrlo uspješnom voditelju Hayat TV-a, ali ja ću reći da je to i zbog toga što se radi o veoma kvalitetnom i inteligentom čovjeku, koji u inat svim onima koji su od njega i mnogih drugih napravili siroče, a od Srebrenice pustoš, priča svoju, nimalo laku, životnu priču.

Iako je rođen u imućnoj porodici, rat mu je oduzeo sve, oduzeo mu nešto, kako sam navodi, vrijednije i od Iphone-a, dobrog auta, ili bilo koje materijalne stvari. Oduzeo mu je oca. Izgubivši tako vrijednu osobu, mnogi bi se predali, Fikret se nije predao, postao je svjedok jednog strašnog doba o mjestu o kojem će se pisati stoljećima. Nastavio je koračati trnovitim putevima, kako bi ispunio svoj san. San da bude osoba koja će čvrsto i hrabro stajati, i punog srca pričati o svojoj Srebrenici. Njegova anegdota o djevojci, koja niti na trenutak nije željela komunicirati s njim, jer je bio loše obučen, nije imao dobar auto, je meni, između ostalog, ostala u sjećanju. To je, nažalost, surova Bosanska realnost u kojoj se ljudi cijene na osnovu materijalnog, u kojoj uspijevaju samo oni “babini sinovi”. Naravno, kad je riječ o uspjehu, izuzetaka ima, a o jednom takvom izuzetku sinoć je sigurno pričao cijeli Begov Han čiji su se stanovnici pobrinuli da sve sinošnje knjige koje su bile na prodaju ostanu u njihovom vlasništvu.

Fikret je ovu knjigu pisao ponajviše za mlade, da se ne zaboravi ono zlo što se desilo Srebrenici, Bosni i Hercegovini, a ja pišem kako bi Vam njegov primjer bio satisfakcija za uspjeh.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal