Poveži se putem

Kultura

Foto: HKUD Gromovnik na Državnoj smotri folklora

Objavljeno

-

HKUD “Gromovnik“ N. Šeher je u subotu (17. 06. 2023.) sudjelovao na Državnoj smotri folklora Hrvata u BiH koja je, u organizaciji UHAKUD BiH, održana u Mostaru.

Nakon svečanog defilea ulicama Mostara, pred dvoranom Herceg Stjepana Kosače od 19 sati počela je i Državna smotra. Na Smotri je nastupilo ukupno 18 KUD-ova sa vrlo interesantnim tradicijskim običajima iz cijele BiH. Gromovnici su prikazali tradicionalno pranje haljina, a na scenu su donijeli parjencu, obramevce, prala i lupače te brojne druge rekvizite iz davnih vremena novošeherskog kraja.

Uz pranje haljina, žaganje drva i izradom vrbove trube svoj nastup su završili kolom „maglajka“ i pjevanjem naših izvornih priskakuša. Sudeći po velikom pljesku publike, nastup Gromovnika, kao jedinog predstavnika iz Ze-Do kantona i ovog dijela BiH, je bio vrlo zapažen i interesantan za sve posjetitelje.

Pored kulturno-tradicijske vrijednosti, ovakvi, dobro osmišljeni, scenski nastupi naših KUD-ova bi zasigurno mogli biti i dio turističke atrakcije naših krajeva.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal