Poveži se putem

Maglaj

Foto: HKUD Gromovnik snimio tradicionalnu žetvu pšenice

Objavljeno

-

Članovi HKUD“Gromovnik“ N. Šeher jučer su završili snimanje tradicionalne žetve pšenice. Na imanju Ivice Radića u Ljubatovićima kod Novog Šehera protekli dani su bili vrlo dinamični.

Brojni članovi Gromovnika su, kroz višednevna snimanja, vrlo vjerno prikazali sve etape radova koje su nekada radili naši stariji.
Na vrlo idiličan način prikazana je izrada užadi od pšenice, žetva srpovima, vezanje snoplja te seoski ručak na njivi za žetaoce.

Nakon toga, ručnim motikama pripremalo se guvno (brijeg) za vršidbu pšenice, a sam proces vršidbe je odrađen s konjem, prekrasnim doratom.

Kupljenje slame i ređenje (čišćenje) pšenice je sastavni dio tradicionalne vršidbe. Za ređenje pšenice je korišten poseban stroj, tzv. „vitara“ stara gotovo 100 godina što ovaj snimak čini još vrednijim.


Naravno, samo snimanje su uljepšala i djeca u narodnim nošnjama koja su, na ovom snimanju, prikazala i neke od tradicionalnih dječijih igara.

Na kraju, sve se „začinilo“ lijepom izvornom pjesmom i kolom uz šargiju i dvojnice.

Advertisement


I ovaj snimak, kao i raniji koje je HKUD“Gromovnik“ snimao u protekle 3 godine, biti će pohranjen u Zemaljski muzej BiH te u Institut ze etnologiju i folkloristiku RH u Zagrebu na trajno čuvanje.
Veliku zahvalnost za pomoć u snimanju tradicionalne žetve pšenice Gromovnici upućuju općinama Maglaj i Žepče, obiteljima Zekić, Karimović i Lukić, te drugim pojedincima i sponzorima žepačko-maglajskog kraja.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal