Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Žepču potpisano 58 tripartnih ugovora u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava

Objavljeno

-

U okviru Projekta hitnog oporavka od poplava u Bosni i Hercegovini, u dijelu koji se tiče dodjele roba za oporavak poljoprivrede, danas, u srijedu 22.07.2015. godine, u kino-sali Doma kulture Žepče upriličeno je potpisivanje ugovora za 58 korisnika sa područja općine Žepče.

Potpisivanju su, osim korisnika donacija, prisustvovali načelnik Općine Žepče Mato Zovko sa saradnicima, Džemail Ćibo, pomoćnik ministra u Sektoru za razvojne projekte održivosti povratka pri Federalnom ministarstvu raseljenih i izbjeglih osoba, te stručni saradnik Nikola Pušić.

Radi se o potpisivanju tripartitnih ugovora sa općinama i korisnicima ovih donacija, nakon čega bi trebala početi isporuka doniranih roba krajnjim korisnicima.

Sve robe će biti dodijeljene kao donacije za oporavak od poplava iz prošle godine, osim poljoprivredne mehanizacije sa priključcima u vrijednosti većoj od 10.000 KM, u čemu korisnici imaju obavezu sufinansiranja 10 posto od vrijednosti donacije.

Na objavljeni javni oglas prijavilo se 1.169 aplikanata, od kojih su opće kriterije propisane navedenim oglasom ispunila 653 aplikanta.

Radi implementacije Projekta hitnog oporavka od poplava u Bosni i Hercegovini (FERP), u dijelu koji se tiče dodjele roba za oporavak poljoprivrede, Ministarstvo je provelo kompletnu proceduru izbora krajnjih korisnika, kao i odabira najpovoljnijih dobavljača za odabrane korisnike pomoći.

Advertisement

U saradnji s općinama izvršen je obilazak svih 653 aplikanata kojih su ispunili kriterije radi utvrđivanja stvarnog stanja, te je za 444 aplikanta potvrđena opravdanost dodjele i utvrđena vrsta pomoći. Ukupna vrijednost projekta je oko 3,4 miliona KM i finasiran je iz sredstava Svjetske banke kao mjera hitnog oporavka poljoprivrednih dobara od poplava.

Projektom je obuhvaćeno 110 korisnika poljoprivredene mehanizacije s priključcima, 191 korisnik plastenika od 50 do 300 m i folijama za plastenike, 63 korisnika sadnica jagodičastog voća i 96 korisnika građevinskog materijala za stajske i pomoćne objekte.

Najveći broj korisnikaje iz Posavskog kantona – 169, iz Zeničko-Dobojskog 155, Republike Srpske 63, Tuzlanskog kantona 51 i iz Unsko-Sanskog šest korisnika.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal