Poveži se putem

Žepče

Foto i video: JU Centar za socijalni rad Žepče proslavila 10. godišnjicu postojanja

Objavljeno

-

Javna ustanova Centar za socijalni rad Žepče, najmlađi Centar za socijalni rad u Zeničko-dobojskom kantonu, jučer je obilježila desetu godinu rada i postojanja. Obilježavanje 10. godišnjice Centra za socijalni rad Žepče realizovano je u dva dijela.

U prvom, stručnom, dijelu govorilo se o socijalnoj zaštiti, značaju centara za socijalni rad, te kako unaprijediti socijalnu zaštitu u BiH. Učešće u diskusijama uzeli su uvaženi gosti među kojima predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Edin Arnaut, Miroslav Jurešić pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, te šefica odsjeka za socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Suada Buljubašić.

Diskutovalo se o mnogim značajnim temama iz ove oblasti kao što su značaj Centra za socijalni rad Žepče, uloga i značaj centara za socijalni rad u lokalnoj zajednici i politika i socijalna zaštita građana BiH.

Drugi dio aktivnosti obilježavanja 10. godišnjice JU Centar za socijalni rad Žepče je bio svečani na kojem su učestvovali, pored stručne javnosti, pripadnici javnog, političkog i kulturnog života.

Na početku drugog dijela svečanosti prisutne je pozdravio direktor JU Centar za socijalni rad Žepče Edin Šišić koji je prisutne upoznao sa radom ove ustanove u Žepču, odnosno socijalne zaštite kroz protekle godine, od osnivanja 1963. godine, do današnjih dana.

Advertisement

„Zadatak Centra jeste obavljanje poslova neposredne socijalne zaštite, zaštite osoba sa invaliditetom, civilnih žrtava rata i porodica sa djecom, kao i radi obavljanja drugih poslova utvrđenih Zakonom, drugim propisima i općim aktima“, naglasio je Šišić.

https://www.youtube.com/embed/riLTetuIGz4

Posebno dirljiv trenutak za sve bilo je obraćanje djevojčice Ramele Mešeljević koja je rođena bez gornjih ekstremiteta i sa jednom kraćom nogom, no to je  nije spriječilo da uredno pohađa školu, crta , piše i druži se s vršnjacima. Ramela je uputila nekoliko poruka koje trebaju stići do svakog srca i institucija i svih odgovornih koji trebaju i moraju probuditi svijest o inkluziji djece sa poteškoćama u svakodnevnom životu.

https://www.youtube.com/embed/OABn5qiwb4U

Tokom svečanosti prisutnima se obratio načelnik Mato Zovko koji je uposlenicima čestitao obljetnicu i poželio da i naredne godine rade uspješno kao što su to činili svih proteklih godina, te se zahvalio svima koji su učestvovali u prvom dijelu obilježavanja obljetnice Centra za socijalni rad, a također je svim Žepčankama i Žepčacima čestitao Dan općine Žepče.

Čestitke su uputili i Mirnes Telalović, predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK, ministar pri Ministarstvu rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK, Nurđehan Šahinović, zamjenik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Miroslav Jurešić.

U muzičkom dijelu svečanosti učestvovali su nastavnici Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče, prof. flaute Milica Adamović i nastavnik gitare Marko Markanović.

Advertisement

Na kraju svečanosti, ispred JU Centar za socijalni rad, dodijeljena su priznanja i zahvalnice zaslužnim djelatnicima kao i institucijama sa kojim ova ustanova ima odličnu saradnju.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal