Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Radnici zavidovićke Krivaje u Žepču održali sastanak sa kantonalnim premijerom Galijaševićem

Objavljeno

-

Oko 300 radnika preduzeća “Krivaja Mobel” iz Zavidovića, uputilo se jutros pješice prema Zenici. Namjera im je bila da se sastanu sa predstavnicima Vlade ZDK, a potom i Vlade FBiH, koja je direktni potpisnik Ugovora sa ortačkom grupom, koja je preuzela Industrijsko preduzeće „Krivaja”.

Da se ne bi kretali magistralnim putem M17, iz bezbjedonosnih razloga, predstavnici Vlade ZDK na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem, obespravljene radnike su dočekali u Žepču.

Stigavši u Žepče, predstavnici Sindikata su održali sastanak sa kantonalnim premijerom, ukazavši mu na probleme neredovne isplate plaća, slanje radnika na “čekanje posla”, i otvorene najave novih otkaza.

“Mi samo tražimo da bude sve po zakonu i da se ispoštuju ugovori koje smo potpisali sa poslodavcem i Vladom FBiH” – rekli su, izmeđuostalog, na današnjem sastanu sindikalci Krivaje.

Radnici ne žele na posao sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Prvi je da uprava preduzeća odmah svim radnicima isplati septembarske plaće, zatim da se 170 radnika poslanih “na čekanje”  vrati na posao i treći da poslodavac poštuje sve ugovorne obaveze proistekle iz ugovora o preuzimanju preduzeća.

Radnici traže da nadležne institucije provjere provedbu kupoprodajnog ugovora, kojim se ortačka grupa obavezala da preuzme i zadrži sve radnike koji su na dan kupovine imovine Industrijskog preduzeća Krivaja u stečaju bili na evidenciji tog preduzeća.

Advertisement

Ortačka grupa je za ovu kupovinu dobila i kredit Razvojne banke i, prema odluci za kupovinu ovog dijela IP Krivaja, koju je tom prilikom potpisala i ortačka grupa, minimum od 800 radnika mora raditi u Krivaja Mobelu sve dok se ne vrati kredit Razvojne banke.

Sa druge strane, uprava preduzeća Krivaja Mobel trenutno ne vidi izlaz iz ove situacije, jer “zbog nedostatka sirovine trenutno nema posla za sve uposlene”. Oni traže rješenja, a jedno od njih bi moglo biti “Program tehnološkog viška”, koji se priprema, ali kojim još uvijek nije definisan broj ljudi “nužnog viška”. Kuloarski se među radnicima koji protestuju spominju brojke od 150, 160, pa čak 200 i 300 radnika, ali niko zvanično ne zna koje su to brojke.

Ovom prilikom su se zahvalili žepačkoj policiji i načelniku PU Žepče Vladi Jozinoviću koji je omogućio radnicima policijsku pratnju, kao i nekoliko autobusa privatnih žepačkih prijevoznika za povratak u Zavidoviće.

U video prilogu pogledajte sažetak današnjih događaja u Žepču, kao i izjave premijera Galijaševića i predstavnika Sindikata Krivaja Mobela.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal