Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Željeznom Polju firma Natural Food svečano otvorila hladnjaču za bobičasto voće

Objavljeno

-

U Željeznom Polju kod Žepča danas, u srijedu 29.04.2015. godine sa početkom u 11,00 sati upriličena je svečanost pokretanja hladnjače kompanija Natural Food d.o.o. Sarajevo. Hladnjača u koju je investirano blizu milion konvertibilnih maraka ima kapacitet 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja, a poseban značaj ovog izuzetnog poslovnog poduhvata predstavlja i činjenica da je realizovan u regiji kojoj je neophodan oporavak od vremenskih nepogoda, koje su prošle godine posebno teško pogodile upravo ovaj kraj.

To potvrđuje i činjenica da je plan kompanije Natural Food za ovu godinu da, zajedno sa sestrinskom kompanijom Bos Agro Food, otkupi gotovo 4.500 tona jagodičastog i bobičastog voća, od čega se samo iz Željeznog Polja planira otkupiti oko 1.000 tona voća.

Natural Food d.o.o. Sarajevo istovremeno gradi i hladnjaču u Vitezu, kapaciteta 60 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja, u kojoj će biti instalirana i najsavremenija oprema za preradu, sortiranje i pakovanje smrznutog voća u regionu.

Vrijednost ove investicije u objektu i opremi iznosi gotovo 5 miliona KM.

Pomenuti projekti otvaraju blizu 60 stalnih radnih mjesta u obje hladnjače, dok će u sezoni otkupa biti zaposleno još dodatnih 25-30 sezonskih radnika.

Advertisement

Na svečanosti otvaranja hladnjače u Željeznom Polju, poslije intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Švedske, prisutnima su se obratili Suvad Hadžić, suvlasnik i prokurist kompanije Natural Food, Anton Lovrić, suvlasnik, prokurist i idejni tvorac kompanije, suvlasnik i direktor kompanije Goran Papić, predstavnik Nordic Food Groupe Martin Engstrom, premijer ZDK-a Miralem Galijašević, načelnik Općine Žepče Mato Zovkoi i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Ova hladnjača će ugrijati naša srca”, kazao je reisu-l ulema Husein-ef Kavazović obraćajući se brojnim uzgajivačima malina i bobičastog voća sa ovog područja i gostima koji su došli da zajedno sa stanovnicima Željeznog Polja podijele radost nakon uspješnog okončanja investicije. 

U sklopu svečanosti domaćini i predstavnici Natural Food-a i Udruženja malinara su razmijenili simbolične poklone, a menadžment firme Natural Food je poklonio 5 tablet-računara za 5 najboljih učenika devetih razreda koji pohađaju nastavu u OŠ Abdulvehab Ilhamija u Željeznom Polju. Također, prigodan poklon je uručen i reisu-l- ulemi Huseinu-ef. Kavazoviću.

San uzgajivača jagodičastog i bobičastog voća koji su dugo vremena čekali da se ostvari, danas se ostvario. Jedina želja mještana je da se rekontruišu putevi i infrastruktura u ovom mjestu, kako bi u narednom periodu mogli normalno živjeti od svog rada i nesmetano izvoziti svoje proizvode.

Natural Food d.o.o. Sarajevo, osnovana je 2014. godine i članica je NORDIC FOOD GROUP iz Švedske, kao i sestrinska firma Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo, koja posluje još od 2004. godine.
Osnovna djelatnost kompanja je otkup, zamrzavanje, prerada i pakovanje svih vrsta jagodičastog i bobičastog voća, a cjelokupnu proizvodnju izvozi van BiH, između ostalih zemalja u Švedsku, Dansku, Švicarsku, Hrvatsku, Tursku i Austriju.

Firma posjeduje sve neophodne certifikate: BRC certifikat, OK certifikat, Kasher, ISO 9001, koji joj omogućavaju neometan izvoz u sve zemlje EU.

Kompanija sarađuje sa preko 4.000 koperanata širom BiH, a sestrinska firma Bos Agro Food posjeduje dvije hladnjače, u Bugojnu, kapaciteta 30 tona dnevnog zamrzavanja i 200 tona skladištenja, te u Srebrenici, kapaciteta 80 tona dnevnog zamrzavanja i 2.000 tona skladištenja zamrznutog voća.

Advertisement

U Bos Agro Food-u je stalno uposleno do 65 ljudi tokom cijele godine, te još 20-25 sezonskih radnika.

Obje firme svoje obaveze prema kooperantima izmiruju na sedmičnoj osnovi i po okončanju sezone otkupa, a posebno su ponosni na činenicu da je cjelokupna količina otkupljenog voća uredno plaćena.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal