Poveži se putem

Religija

Foto i video: U Žepču dostojanstveno obilježen Ramazanski bajram

Objavljeno

-

Prema takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u petak 15.06.2018. godine, muslimani su počeli obilježavati jedn od dva najveća vjerska blagdana, Ramazanski bajram. Tradicionalno, centralna manifestacija obilježavanja velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama i klanjanja bajram-namaza u Žepču bila je u Čaršijskoj, Ferhat-pašinoj džamiji, a nakon čitanja bajramske hutbe reis-ul-uleme Hueina-ef. Kavazovića koju je pročitao imam Ferhat-pašine džamije Benjamin-ef. Hodžić, bajram-namaz je predvodio glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić.

Kao i svake godine do sada, Čaršijska džamija je bila premala da primi sve vjernike koji su došli na bajram-namaz, pa je i džamijsko dvorište ovog bajramskog jutra bilo puno Žepčaka. Pored Ferhat-pašine, Alibegove i Prečke džamije, klanjalo se i u ostalih 14 džemata u kojima se na području Medžlisa IZ Žepče već dugi niz godina klanja bajram-namaz.

Poslije klanjanja namaza, prema običaju, svi muškarci su prvo otišli na mezarja i učenjem fatihe se sjetili svojih umrlih, a potom svojim kućama i u obilazak familije, komšija, bolesnih itd.

U okviru obilježavanja Ramazanskog bajrama, drugog dana poslije podne-namaza, gornjomahalski šehitluci u Žepču bili su centralno mjesto obilježavanja Dana šehida. Dan šehida se, također, obilježio svečanim otvorenjem spomen-obilježja i novouređenog šehidskog mezarja u Donjoj Golubinjoj, učenjem ja-sina na šehidskom spomen-obilježju u Preku, kao i tradicionalnim šehidskim mevludom u Staroj džamiji u Mjestovoj Ravni u Željeznom Polju.

Također, danas od 14,00 sati u Gradskoj kafani Doma kulture bit će upriličen tradicionalni bajramski prijem, dok će sutra, u utorak 19.06.2018. godine u večernjim satima od 19,30 sati, u kino-sali Doma kulture Žepče, umjesto tradicionalnog Preporodovog bajramskog koncerta, biti upriličen koncert “Sevdah se vraća u grad” koji u sklopu manifestacije “Žepačko ljeto” već petu godinu zaredom organizuje Udruženje “Spektar”.

U ime redakcije portala Zepce.Ba, svim vjernicima muslimanima želimo sretan Ramazanski bajram tradicionalnom čestitkom Bajram šerif mubarek olsun.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal