Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Žepču obilježen “Dan sjećanja na žrtve srebreničkog genocida”

Objavljeno

-

Udruženje „Spektar“, drugu godinu za redom, danas 11.07.2017. godine, u prisustvu velikog broja Žepčaka, načelnika Mate Zovke, predsedavajućeg Muhameda Jusufovića, minstra Nurđehana Šahinovića, predstavnika vjerskog i društveno-političkog života, prigodnim performansom odalo je počast svim žrtvama genocida u Srebrenici, a posebno 71 žrtvi koji danas konačno nalaze smiraj i kojima se klanjala dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima. „Dan sjećanja na Srebrenicu“ je projekat kojim se nastoji očuvati sjećanje na 8372 žrtve, koje su živote izgubile u zaštićenoj zoni Srebrenica, 1995. godine.

Nakon klanjanja podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji u 13.20 sati, krenula je mirna šetnja od džamije do Šehidskog mezarja gdje je proučena fatiha svim žepačkim i srebreničkim šehidima, a koja je predvođena žepačkim imamima Izet-ef. Efenićem i Irdin-ef. Tutnjićem. Potom, u 13:30 sati, na platou ispred Doma kulture u Žepču upriličen je prigodan perfomans u kojem su učestvovali najmlađi članovi KUD-a “Slovo o Žepču”, kao i članovi Udruženja “Spektar”. Program je vodila koordinatorica projekta Dijana Smajlović, dok je prigodnu pjesmu uz zvuke “Srebreničkog inferna” odrecitovao Bulend Šaćiragić.

Prisutnim sugrađanima podijeljeni su broševi ručne izrade “Cvijet Srebrenice”, a koji su ujedno i simbol srebreničke tragedije.

Za duše 71 danas ukopane žrtve u Potočarima, mališani su pustili isto toliko balona ka nebu, kao simbol oslobađanja duše i konačnog smiraja žrtava.

„Kao i prošle godine, tako i za ovaj 11. juli pripremili smo prigodan performans kojim smo odali počast svim nevino stradalim Srebreničanima. Ove godine, u Memorijalnom centru u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci 71 žrtve i ove brojke iz godine u godinu naprosto oduzimaju dah. Dužnost nam je i obaveza da ne zaboravimo Srebrenicu i patnje koje su prolazili njeni stanovnici, te da i mlađim naraštajima stalno pričamo o tome, a sve iz razloga da se nikada i nikom ne ponovi Srebrenica“, kazala je u uvodnom govoru koordinatorica projekta „Dan sjećanja na Srebrenicu“ Dijana Smajlović.

Advertisement

Udruženje „Spektar“ Žepče se ovim putem zahvaljuje na pomoći u organizaciji ovog događaja Medžlisu islamske zajednice Žepče, KUD-u „Slovo o Žepču“, Asocijaciji žena MIZ Žepče, kao i brojnim drugim sugrađanima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

https://www.youtube.com/embed/WvUhSRvibzw

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal