Poveži se putem

Žepče

Foto: Mališani u vrtiću ‘Mumi’ sa puno ljubavi pripremaju i jedu slatke i zdrave kolačiće

Objavljeno

-

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivat će se priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti krajem godine.

Današnja priča dolazi iz Žepča, iz vrtića “Mumi”.

“Tijesto je spremno, idemo na pranje ruku pa pravimo kolače!”, govore tete vrtića ‘Mumi’ u Žepču dok se djevojčice i dječaci pripremaju da prave slasne i zdrave kolačiće za užinu. Tijesto sa orasima i malo smeđeg šećera je spremno, a kako ko od djece opere ruke trči prema stolu gdje će zajedno uz pomoć kalupa praviti razne oblike. Pomažu im tete Nedžiba i Lejla, te Almasa koja je u vrtiću zadužena za pripremanje ukusnih i zdravih obroka.

“Ja ću da pravim srce!”, govori Amina i rukicama od komada tijesta najprije oblikuje kuglicu koju potom ‘ispegla’ pa pritiskom kalupom pravi kolač u obliku srca. Kaže da ima četiri godine, koliko i njena drugarica Dalija koja traži oklagiju kako bi što bolje izravnala tijesto, a oklagiju prvi posuđuje Emin. Asju pitamo koliko ima godina, diže obje ruke:

“Imam pet godina u vrtiću, i pet kod kuće”, objašnjava.

Na kolačima vrijedno rade i Zejneb, Azra, Adnan, Eli, Ahmed, Lejla, Emin, Zehra…, u vrtić dolazi i Sara koja im se hitro priključuje, a mali Nedim koji je nov u vrtiću i navikava se prestaje plakati, uzima komadić tijesta i pravi svoj kolač. Ubrzo nastaju zvjezdice, leptirići, zeke, čike, srca, slono i cvjetići.

Advertisement

“Mama mi je rekla da joj ponesem koji kolač ako ostane”, napominje Adnan, a prva tura kolačića ide u pećnicu. Razni džemovi su već spremni, a djeca s nestrpljenjem čekaju da počnu mazati kolače.

“Koristimo prirodne džemove od šljive, bijele šljive, ruže i borovnice koje pravimo vlasnica vrtića Velida Šečić i ja. Ona ima i voćnjak, tako da je i voće prirodno uzgojeno i ubrano. Čak i orasi za tijesto s kojim danas pravimo kolače su snašeg drveta”, priča nam Almasa Fejzić. Čajevi u vrtiću prave se od ljekovitih trava i šumskih plodova koje sami uberu, a vrtić ima i svoj vrt u kojem djeca učestvuju u uzgoju povrća.

“U vrtiću se svaki dan kuhaju dva svježa obroka, doručak i ručak, a pored njih, dječija ishrana je obogačena voćem, kao i slatkišima koji se spravljaju u kuhinji vrtića. U izradi slatkiša, kako ste i vidjeli, često učestvuju i sama djeca prilikom čega ispoljavaju svoju kreativnost. Sa puno ljubavi ih pripremaju, jedu u vrtiću ali i nose svojim ukućanima da ih počaste”, kaže vlasnica vrtića ‘Mumi’ Velida Šečić.

Djeca u dvorištu imaju i prostor za igru, a u povrtnjaku u toku redovnih aktivnosti djeca se uče sa tetama da održavaju baštu, plijeve, okopavaju sa alatom prilagođenim djetetu, zalijevaju i zrele plodove ubiru za potrebe kuhinje.

“Na ovaj način djeca imaju sve što je potrebno za zdrav i normalan razvoj. Sve dječije potrebe su zadovoljene, od dnevnih nutritivnih do fizičke aktivnosti potrebne za zdrav razvoj organizma”, kaže Velida Šečić.

“Djeci je uvijek zanimljivije da pojedu nešto u čijoj su proizvodnji i sama učestvovala. Kada znaju da je u hrani neko povrće u čijem su sađenju učestvovali, u održavanju i berbi, onda to rado pojedu”,dodaje Almasa.

Odgajateljica Nedžiba Husičić u ‘Mumiju’ radi već šestgodina, i kaže da roditelji ne kriju oduševljenje zdravim načinom prehrane i razvijanju zdravih životnih navika koje njihova djeca u ovom vrtiću stiču:

Advertisement

“Djeca u svemu aktivno učestvuju, i na taj način radimo od početka. Što je najbitnije – djeca su najzadovoljnija što možete i vidjeti. Osim što zdravo jedu, kroz učešće u pripremi kolača djeca koristeprstiće u radu sa tijestom, mažu džem po tijestu, i tako razvijaju motoričke sposobnosti”, pojašnjava nam Nedžiba.

“S djecom izađemo u vrt i uživaju u branju i prikupljanju povrća. Imamo i jabuku pa kada je zrela sami uberemo užinu, operemo, i sreći nema kraja!”, kaže Nedžiba.

“Rezultat svega je da djeca sa osmijehom dolaze u vrtić i da se raduju boravku u njemu, jer svaki dan donosi nešto novo, neuobičajeno, što im boravak čini interesantnijim”, kaže Velida Šečić, a vrtić je već ispunjen mirisom kolačića koju djeca jedu uslast.

(zasvakodijete.ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal