Poveži se putem

Religija

Foto: Međureligijski susreti Žepče – Živinice

Objavljeno

-

U subotu, 14. aprila 2018. godine, grupa žena sve tri konfesije, članice Odbora za međureligijsku saradnju Žepče, uputila se na Međureligijske susrete u Živinice. Ovom prilikom Odbor je sarađivao sa Odjelom za brak i porodicu Medžlisa IZ Žepče.

Druženje je upriličeno u prostorijama Udruženja građanki „Sumejja“. Predstavljen je rad Odbora i Udruženja te planovi, ciljevi i realizirane aktivnosti. Susreti su planirani kao nastavak projekta „Zajedno ka ljepšoj budućnosti“ 2016/2017 godine koji je realizovan uz pomoć Ekumenske inicijative žena Omiša, R Hrvatska.

Žene vjernice, koje su nositeljice odgojnog procesa unutar porodice, moraju svakodnevno da rade na uklanjanju predrasuda zasnovanih na religijskoj osnovi, ali i da se dodatno edukuju i budu na korist kako sebi tako i društvu bez obzira na dob, nivo naobrazbe i statusa.

Primarni cilj jeste unaprjeđenje međureligijske saradnje, kako žena općine Žepče, tako i šire, te osnaživanje žena vjernica da djeluju unutar svoje lokalne zajednice na poboljšanju međureligijskog dijaloga.

-“Rad na razbijanju predrasuda je dugotrajan proces, ali nije nemoguć i neizvediv”, kazala nam je jedna od članica UG „Sumejja“.

Advertisement

Ovom prilikom gošće su posjetile kapelu sv. Ante Padovanskog u središtu grada. Nju su sagradili Anto i Mijo Tadić 1912. godine na svojoj zemlji i darovali je Crkvi. Prigodno predavanje o samom objektu, održao je  historičar Zvonko Tadić, potomak pomenutih darovatelja.

Posjeta je nastavljena stotinjak metara dalje do džamije Islamskog centra Živinice, gdje je gošće o pojedinostima samog objekta, vremenu od kojeg datira kao i samom načinu izgradnje i finansiranja iste, govorio mjesni imam Esada ef. Nišić. Početak izgradnje džamije veže se za 1995. godinu, a njena posebnost jeste u tome da su je izgradili mještani (džematlije) svojim skromnim donacijama. Prateći objekti džamije su još uvijek u procesu izgradnje.

Ef. Esad je u svom predavanju istakao da smo svi mi pritoke koje idu sa jednog Izvora i da bez obzira što živimo u društvu koje potencira isticanje razlika i različitosti, mi trebamo raditi na spajanju onoga što nam je zajedničko.

Druženje je završeno posjetom Tuzlanskoj kapiji.

Koordinatorica Asocijacije žena MIZ Žepče, Amira Mehmedović, upriličila je kratko predvanje o istoj, te je minutom šutnje i Fatihom, odana počast stradalima.

Univerzalna poruka koja je poslata sa druženja jeste upoznavati našu DUHOVNOST, duhovnost svih nas koji živimo na ovim prostorima.

„Podstičimo sklad između svjetskih religija, gradimo mostove između raznorodnih duhovnosti i slavimo zajedničke tačke svih vjera.“- poručili su iz OMS Žepče.

Advertisement

Generalni pokrovitelj Međureligijskih susreta bila je Općina Žepče na čelu sa općinskim načelnikom Matom Zovkom, kao i UG „Sumejja“, kojima se ovom prilikom i zahvaljuju.

(Anesa Džinić / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal