Poveži se putem

Žepče

Foto: Olujni vjetar Žepčacima pričionio velike materijalne štete

Objavljeno

-

Orkanski vjetar koji je puhao brzinom i do 150km/s u noći sa nedjelje na ponedjeljak mnogim Žepčacima je prouzrokovao probleme i veliku materijalnu štetu. Pored toga što je za samo par sati otopio snijeg, snažni južni vjetar je na mnogim objektima dizao crijep, lomio ograde, nadsteršnice itd.

U Civilnoj zaštiti i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Žepče nisu zabilježili nijednu prijavu građana, niti su imali intervencija tokom noći i jutra.

Kako su nam rekli u Elektro Žepču, snijeg i vjetar su prouzrokovali dosta problema na elektro mreži. Tako je radi obilnih snježnih padavina u kvaru dalekovod Nemila-Žepče-Maglaj, koji se koristi kao alternativni izvor napajanja za Žepče i Maglaj, a u trajanju od 2 sata desili su se i ispadi desetkilovoltnih dalekovoda, telekomande Žepče i Vinište.

U toku noći, radi snažnog vjetra, Elektro Žepče je zabilježilo oko 25 kvarova na niskonaponskoj mreži, ali do ovog momenta sanirano je oko 70% mreže, a očekuje se da će kompletna mreža biti sanirana do 16,00 sati.

Iz Elektro Žepča su nam rekli da se još uvijek bore sa snažnim udarima vjetra, te se nadaju da do kraja dana neće biti većih problema sa napajanjem električnom energijom.

Advertisement

Kako smo ranije najavili, i danas se očekuju olujni udari vjetra brzine i iznad 100km/h, a temperature će ići i preko 15°C.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija pojedinačnih slučajeva u kojima je sinoćnji vjetar pričinio materijalnu štetu na objektima.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal