Poveži se putem

Žepče

Foto: Opća biblioteka“ Žepče održala program za najmlađe „Hajde svijete budi dijete“

Objavljeno

-

Danas je u Žepču, u organizaciji JU „Opća biblioteka“ Žepče, održan zanimljiv kolažni program za najmlađe „Hajde svijete budi dijete“ realizovan kroz projekat „Zavičajna književnost Žepča“.

Preko 500 učenika OŠ „Žepče“ uživalo je u ovom programu kroz koji su predstavljene pjesme g-đe Milike Bakić iz njezine zbirke pjesama „Pisma anđela“, a koje su na pozornici Doma kulture recitovali učenici Osnovne škole Žepče.

Riječ je o nesvakidašnjoj promociji knjige, urađenoj na jedan zabavan i edukativan način, koji uključuje brojne aktere, uglavnom djecu, koja svojim vršnjacima na sebi svojstven način pobliže predstavljaju pjesme i knjige.

-“Na ovaj način smo željeli najmlađima približiti pisanu riječ, riječ koju će djeci prenijeti njihove kolege iz školskih klupa, kako bismo ih potaknuli da i sami zavole čitanje i da svaki dan nešto pročitaju”, kazala je direktorica JU „Opća biblioteka“ Žepče Sabina Maličbegović“.

Zadovoljstvo današnjim programom iskazala je i pedagoginja u OŠ „Žepče“ Razija Husejnagić koja se zahvalila JU „Opća biblioteka“ Žepče na ideji i organizaciji jedne ovakve manifestacije koja je aktivno uključila učenike škole.

Sama autorica pjesama koje su danas recitovane, Milika Bakić, rekla je da je i više nego oduševljena promocijom koju je organizovala JU „Opća biblioteka“ Žepče, te kako sama kaže, ne može da vjeruje da su djeca tako dobro uvježbala njene pjesme koje su nastale inspirisane njima, dok je i sama radila u školi.

Advertisement

Inače, u realizaciji današnjeg programa, osim učenika OŠ Žepče, učestvovali su i članovi plesnog kluba LDF i Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče, koji su zanimljivim nastupima između recitala uveličali manifestaciju „Hajde svijete budi dijete“.

Poseban segment današnjeg programa upriličila je učenica VI razreda OŠ Žepče, Hanadi Smajlović, koja je ovom prilikom direktorici Opće biblioteke uručila poklon, ručni rad, “Knjigu o Žepču”, specijalno izrađenu decoupage tehnikom za žepačku “Zavičajnu zbirku”. To je ujedno i najmlađa autorica nekog umjetničkog djela koje će se nalaziti u ovoj zbirci, na čemu se direktorica Maličbegović posebno zahvalila.

Organizator je za članove Uprave OŠ Žepče, direktora Borisa Sovića, kao i pedagoginje po oba nastavna plana i programa, pripremio i uručio poklone, kao znak zahvalnosti za dobru dugogodišnju saradnju ove dvije ustanove.

Ova manifestacija je upriličena u dva termina, od 10,00 i 13,00 sati, kako za učenike prve, tako i za učenike druge smjene.

Projekat je finansiran od strane Kantonalnog ministarstva za nauku, kulturu i sport ZDK, a uz tehničku suorganizaciju JU“Dom kulture“ Žepče.

Posebno moramo pohvaliti i koordinatorice i voditeljice projekta, Dijanu Smajlović i Anesu Džinić, koje su sedmicama vrijedno radile na tome da današnja manifestacija zasja u najljepšem svijetlu, a da su posao doista obavile besprijekorno, dokaz su brojni aplauzi i ovacije koji su se širili kino-dvoranom Doma kulture.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal