Poveži se putem

Kultura

Foto: Opća biblioteka Žepče upriličila prekrasnu književnu večer

Objavljeno

-

Žepčanke i Žepčaci već su se navikli da kulturne manifestacije koje priređuje JU „Opća biblioteka“ Žepče budu drugačije i pune novih izazova. Tako je bilo i sinoć, 22.02.2018. godine, kada je u Gradskoj kavani upriličena još jedna u nizu književnih večeri.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da večeri prisustvuje i dr. Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, on se prisutnima obratio pisanom porukom u kojoj je izrazio žaljenje zbog spriječenosti da sudjeluje. No, to nije omelo ostale gošće da ovu večer učine ugodnom, laganom, poučnom i duhovitom.

Književnica prof. Ferida Duraković, ime je koje će posjetitelji ove književne večeri pamtiti još dugo vremena. Ova nagrađivana književnica, koja piše već punih 40 godina, iza sebe ima brojna djela za širu publiku, prevođena na 20-ak svjetskih jezika, a žepačkoj  publici predstavila se na ležeran i opušten način.

U ulozi moderatorice našla se Bedita Islamović, zamjenica direktora NUB BiH, koja je na šarmantan način ovu književnu večer pretvorila u interaktivno druženje s posjetiteljima. Nakon čitanja pjesama prof. Duraković, g-đa Islamović i direktorica JU „Opća biblioteka“ Žepče Sabina Malićbegović, željele su čuti mišljenja prisutnih na temu koja je uvijek aktualna, temu koja govori o muško-ženskim odnosima. Obzirom da je prostor Gradske kavane bio ispunjen do posljednjeg mjesta, tako je bilo i dosta sugovornika koji su dali svoje mišljenje i stav o pomenutoj temi, a svako malo prostor je odzvanjao smijehom.

Da li su žene u BH društvu, ali i u svijetu, u nezavidnom položaju u odnosu na muškarce, da li imaju priliku uspjeti u poslovnom smislu jednako kao i muške kolege, da li su dovoljno poštovane od strane muškaraca, sve su to pitanja koja su se nametala kroz opušten razgovor. Prof. Duraković je ovaj dio druženja zaključila jednostavnom konstatacijom, da nije stvar u klasičnom feminizmu, nego da žene već stoljećima ova pitanja potežu, kao pitanje dostojanstva.

Advertisement

I ovaj put, JU „Opća biblioteka“ Žepče je podigla ljestvicu u organizaciji jedne književne večeri i općenito kulture u Žepču. Da čitanje i slušanje poezije, proze i sličnih književnih djela, ne mora nužno biti rezervisano samo za ljubitelje iste, dokazalo je ovo druženje, kroz jednu sasvim drugačiju dimenziju. Večer je bila protkana i notama za koje su se pobrinuli mladi žepački umjetnik Ašir Mehmedović uz pratnju Albina Smajlovića, kao i ženska vokalna skupina „Emptianae“.

U skladu sa temom ovog kulturnog događaja, dokaz da žene mogu biti iznimno uspješne u poslu koji obavljaju i zadacima koji su im povjereni, stoji činjenica da su tri žene, ovu večer učinile zabavnom, majčinski toplom i šarmantno veselom.

Dodat ćemo za kraj i da su, pored građana, ovom događaju prisustvovali predstavnici političkog, prosvjetnog i vjerskog miljea u Žepču, a najveću radost unijelo je prisustvo učenika Srednje mješovite škole Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal