Poveži se putem

Žepče

Foto: Plavi krug Žepče obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Objavljeno

-

U subotu, 14. novembra u cijelom svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, oboljenja u ekspaziciji sa modernim stilovima života, stresom i lošom prehranom. Dijabetes je jedina nezarazna bolest koja je poprimila odlike globalne epidemije, upozoravaju stručnjaci. Svake tri sekunde, u svijetu se otkrije jedan slučaj ovog oboljenja.

Procjenjuje se da je 12 posto svjetske populacije oboljelo od dijabetesa, a u BiH oko 250 hiljada ljudi.

U organizaciji Udruge građana oboljelih od dijabetesa “PLAVI KRUG”, u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je u Žepču na platou Doma kulture održana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi.
Kako je zan naš portal rekla predsjednica ove relativno mlade udruge, Ankica Udovičić, akcija je bila veoma uspješna i veliki broj naših sugrađana se odazvao.

“Svaki početak je težak. Udrugu su formirale majke djece oboljele od dijabetesa, a zasad imamo dvadesetak aktivnih članova. U narednom periodu imamo za cilj članstvo proširiti i na starije osobe oboljele od ove opake bolesti. Obzirom da smo prepušteni sami sebi, borimo se na sve moguće načine da ostvarimo ono što nas i zakonom i kao ljude sljeduje” – rekla je za portal zepce.Ba članica i jedna od aktivistica Udruge, Anita Markanović.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobnojskog kantona je prvu polovinu novembra posvetio ovom problemu, organizujući zdravstveno edukativne performanse i preventivne akcije. Jer, prevencija je u svemu najbitnija, a kod dijabetesa sastoji se od tri osnovna koraka, podsjeća Nino Hasanica, viši zdravstveni tehničar u Zavodu za javno zdravstvo.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane ovih je dana promovisao i značajno edukativno štivo, priručnik o šećernoj bolesti kod djece za prosvjetne radnike i pedagoge, koje je podijeljeno svim školama na ovom području. Koautorica, Diana Štimjanin Koldžo, specijalista pedijatrijske endokrinologije i dijabetologije i načelnica Službe za dječje bolesti Kantonalne bolnice u Zenici potvrđuje da je dijabetesa sve više i među školskom omladinom, te da na to prvenstveno utiču nekvalitetna ishrana i pretilost. Ove godine, akcenat u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je na promociji zdrave ishrane.

Advertisement

Znati što je moguće više o šećernoj bolesti bitno je i sa stanovišta javnog zdravstva, ocjenjuje Haris Delić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona, koji broji osam udruženja i čak 16 hiljada članova.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal