Poveži se putem

Žepče

Foto: Svečano otvorena obnovljena škola u Donjoj Golubinji

Objavljeno

-

Područna škola „Begov Han“ u Donjoj Golubinji kod Žepča obnovljena sredstvima Turske vojne misije u BiH, danas je svečano otvorena uz prigodan kulutrno-umjetnički program, javlja Anadolu Agency (AA). Vrijednost projekta iznosila je više od 20 hiljada konvertibilnih maraka (KM), a škola je dobila potpuno novi izgled.

Brigadir Abdullah Ozkantar, predsjednik Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, kazao je da je primarni cilj mirovnih snaga očuvanje mira i ulaganje u obrazovanje.

„Naša primarna dužnost jeste očuvanje mira u ovoj državi ali pored toga provodimo i niz drugih aktivnosti na kulturnom i socijalnom planu, a realizacija današnjeg projekta je dokaz tome. Naši najvažniji projekti su usmjereni na obrazovanje i mi pridajemo veliki značaj prijateljstvu naše dvije zemlje, fokus stavljamo na poboljšanje uslova obrazovanja djece. Ovaj projekat je samo jedan mali dio od onoga što zelimo da uradimo za djecu, i za nas je mnogo važnije bratstvo dvije države nego sama materijalna vrijednost projekta”, kazao je Ozkantar.

On je dodao kako je kompletna Turska vojna misija ponosna što iz dana u dan Bosanscima i Hercegovcima barem malo čini život lagodnijim.

Direktor osnovne škole „Donja Golubinja“ Adil Gačić, kazao je kako je neizmjerno zahvalan Turskoj vojnoj misiji zbog olakšanja nastavka školovanja mališanima iz Donje Golubinje.

Advertisement

„Bio sam presretan kada nam je odobren projekat od strane Turske vojne misije jer naša škola je bila u strašnom i katastorfalnom stanju. Sada su stvari drugačije, urađena je fasada, postavljen novi krov, oluci, stolarija i mnogo drugih stvari, naša djeca su sada presretna. Vrijednost samog projekta je 20 hiljada konvertibilnih maraka i nadamo se da ćemo nastaviti suradnju sa ovim divnim ljudima i lagano riješavati ostatak problema koji tište ovu školu“ , kazao je Gačić.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal